Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Bliski susret neverovatne vrste

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Norveški ribari Sen Asjord i Trond Ivarjord nisu ni sanjali da će ove jeseni biti u prilici da se približe jatu radoznalih grbavih kitova na spektakularan način.

Norveški ribari Sen Asjord i Trond Ivarjord nisu ni sanjali da će ove jeseni biti u prilici da se približe jatu radoznalih kitova na spektakularan način.

Dvojica norveških ribara iz Tromsa krenuli su u lov na haringe svojim malim brodom, ali su uz dobar ulov doživeli i neverovatno iskustvo.

Naizgled mirno, ledeno more, odjednom je počelo da se talasa, da bi pred se pred uplašenim ribarima potom pojavilo čak šest grbavih kitova!

Dovoljno prisebni da sve zabeleže svojom kamerom, ovi ribari podelili su snimak putem interneta sa svim zaljubljenicima u prirodu i njena čudesa.

Ribari su imali dovoljno sreće da ovaj veoma redak susret sa kitovima bude kratak i nezaboravan, s obzirom na to da su se veličanstveni sisari odmah povukli i nestali u morskom plavetnilu.

Poslednjih godina kitovi se sve duže zadržavaju u norveškim fjordovima, tvrdi pomorski biolog Frederik Broms. On za britanski „Miror“ navodi kako mu još uvek nije jasno zašto su grbavi kitovi promenili svoju putanju i toliko se približili obali.

„Pokušali smo da za njih prikačimo minijaturne uređaje kako bismo uz pomoć satelita mogli da pratimo njihovo kretanje, ali su otpali kroz nekoliko dana“, objašnjava on. „Nažalost, još uvek znamo veoma malo toga o grbavim kitovima.“

Ovi stanovnici okeana pređu i do 25.000 kilometara godišnje, hrane se isključivo leti u polarnim vodama, da bi potom migrirali u toplije vode tokom zime, gde se razmonožavaju.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=vFf74QHAFrE

Izvor: www.b92.net