Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Italijanski džin pristao u Dubrovnik

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nosač aviona i helikoptera „Kavur“, vredan više od milijardu i po evra pristao je sinoć u dubrovačku luku Gruž, a tokom vikenda biće otvoren za javnost. Jedan od najvećih brodova tog tipa u evropskoj floti svakako je ponos italijanske mornarice. Na palubi može da smesti osam aviona sa vertikalnim uletanjem, kao i 12 borbenih helikoptera.

U hangaru površine 2.500 metara kvadratnih može da stane i stotinak vozila ili čak 24 tenka.

Što se tiče obrambenih i napadačkih sposobnosti, brod je opremljen s nekoliko protivvazdušnih osmoćelijskih "A-43 Sylver" sastava za lansiranje raketa kratkog dometa, dva topa „OTO Melara“ kalibra 76 milimetara, kao i tri 25 milimetarska protivvazdušna topa.

Opremljen je i naprednim radarskim sistemom, kao i onim za ometanje neprijateljskih raketa i torpeda.

Brod je dug 244 a širok 34 metra, težak 27.100 tona, a maksimalna brzina mu je 27 čvorova.

Uveden je u službu italijanske ratne mornarice 2009. godine, ima 544 stalna člana posade, a po potrebi može ugostiti još dodatnih 750 ljudi.

Osim svoje očigledne vojne namene, brod je građen tako da može da učestvuje u humanitarnim i intervencijskim misijama na moru.

Opremljen je i sa specijalizovanom bolnicom sa tri operacione sale, različitim odelima, rentgenom, skenerima za kompjuterizovanu tomografiju i laboratorijom.

Nakon razornog zemljotresa koji je 2010. godine pogodio Haiti, učestvovao je u misiji "White Crane".

Izvor: www.rts.rs