Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Ukradena elektronika sa bojnog broda "mistral" građenog za Rusiju u Francuskoj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Važne momponente računarske opreme ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva nosača helikoptera i tenkova tipa "mistral" koje je Rusija naručila u Francuskoj ali je isporuka odložena zbog ukrajinske krize, ukradena je, čime je praktično osposobljena navigacija plovila, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora.

Sa tog broda koji se gradi u Sen-Nazeru, na zapadu Francuske, ukradena su dva kompjuterska hard-diska, matična ploča i grafička kartica, kao i kompjuterski program za upravljanje komunikacijama među serverima, koji je razvila francuska grupa za elektroniku i odbranu Tales.

Ipak, svi ti elementi ne sadrže tajne ili poverljive informacije, kaže pravosudni izvor. Talesov softver je razvijen posebno za isporuku Rusiji, a može da radi samo na tom brodu, sa kojeg je ukraden.

Krađa je okrivena u utorak, 25. novembra, ali se mogla dogoditi i nedelju dana ranije.

"Sevastopolj", identičan sa drugim brodom "Vladivostok", stigao je u Sen-Nazer u nedelju. Nazvan po velikoj luci ukraijnskog polustrva Krima koje je Rusija anektirala u martu ove godine, "Sevastopolj" je trebalo da bude isporučen do kraja oktobra.

Francuska je, međutim, u utorak "do daljnjeg" odložila predaju prvog broda zbog pogoršanje krize u Ukrajini iako su ugovor od 1,2 milijarde evra Rusija i brodogradilište DCNS, potpisali još u junu 2011. godine.

"Mistrali" su svestrana vrsta brodova koji mogu nositi helikoptere i tenkove, učestvovati u desantima, a mogu biti i ploveće baze kopnenih snaga.

Izvor: www.blic.rs