Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

BROD DUHOVA Krijumčari ostavili 450 migranta da umru na moru, spasava ih italijanska mornarica

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pripadnici italijanskih vazduhoplovnih snaga, trenutno spasavaju stotine migranata s trgovačkog broda bez posade, koji su trgovci ljudima najverovatnije ostavili na Mediteranu. Iz vazdušne baze na jugu Italije poslat je helikopter, u susret brodu "Ezadin", koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, a u akciju spasavanja migranata uključili cu se i obalska straža i medicinske ekipe, preneo je AP.

Tri pripadnika obalske straže ukrcali su se na "brod duhova" i preuzeli kontrolu nad brodom.
 

Jedan od migranata na brodu, poslao je poruku u kojoj poziva u pomoć: "Nemamo posadu, krećemo se ka italijanskoj obali i nema nikoga da upravlja brodom!"
 

Kako su objavili italijanski mediji, na brodu, trenutno udaljenom 60 kilometara od jugoistočne obale, nalazi se oko 450 migranata, preneo je AP.

Ranije danas, italijanska obalska straža objavila je na Tviteru da se trgovački brod bez posade, s 450 migranata, kreće ka obali Italije.
 

Nova drama na moru, usledila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blu skaj Em" (Blue Sky M) pod zastavom Moldavije s najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stenama jugoistočne obale Italije.
 

Brod su prethodno napustili trgovci ljudima, koji su njime upravljali od Turske, kroz grčke vode.
 

Velika nesreća izbegnuta je jer su se šetorica pripadnika mornarice helikopterom spustila na brod i uspela da ga stave pod kontrolu.
 

Među migrantima je bilo 60-oro dece i dve trudne žene, a većina njih imala je hipotermiju i prelome.
 

Italijanske vlasti spasle su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika , čime je broj registrovanih migranata iz zemalja severne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.
 

Desetine hiljada imigranata i izbeglica, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Izvor: www.blic.rs