Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Vanredno stanje u istočnoj Makedoniji i na severu Grčke

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pripadnici vojske danas su angažovani u Albaniji i Makedoniji da pomognu u spasavanju meštana i ojačavanju nasipa pošto su se reka izlile iz svojih korita, a vanredno stanje je na snazi u većem delu istočne Makedonije i pojedinim delovima severne i srednje Grčke.

U Albaniji su spasioci i vojni helikopteri požurili da pruže pomoć meštanima pošto su se reka Aous, koja protiču kroz Grčku, odnosno Vjosa u Albaniji, izlile iz korita tokom vikenda. 

Blizu albanskog grada Berata, koji je pod zaštitom UNESCO, nekolicina meštana ostalo je odsečeno zbog poplava i pozvali su u pomoć.

U Makedoniji su službe za vanredne situacije pozvale stanovništvo da se priključe vojsci i lokalnim vlastima u saniranju opasnosti od izlivenih reka. Najteže je pogođen Štip koji se nalazi na 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Skoplja, a pošto je nivo reke Bregalnice porastao za skoro dva metra, prenela je agencija Rojters.

Agencija MIA navodi da se nabujala reka Vardar izlila u reonima sela Ulanci, Viničani i Donje Gradsko i da se velika količina poljoprivrednih zasada nalazi pod vodom. Postoji mogućnost da se Vardar izlije na potezu od Gradskog do Ðevđelije, pošto nadolazi velika količina vode iz reka Pčinje i Bregalnice.

AP podseća da su jake kiše počele u subotu u severozapadnoj grčkoj pokrajini Epir, što je nateralo lokalne vlasti da evakuišu četiri sela i nekoliko izolovanih farmi u blizini grada Arte. Do nedelje, najmanje cetiri reke su se izlile iz svojih korita, od kojih tri u blizini Arte i još jedna bliže grčko-albanskoj granici. Nabujala reka odnela je jedan do najvećih kamenih jednolučnih mostova u Evropi - most Plaka kod Arte iz 18. veka, ali nije bilo žrtava.

U južnoj Albaniji, jaka kiša i sneg izazvali su poplave i pod vodom su hiljade hektara, stotine kuća i mnogi putni pravci.Policija i vojska evakuisale su brojne porodice i stoku iz poplavljenih podrucja u oblastima Valone, Fijera, Đirokastre i Berata, izmedu 100 i 180 kilometara južno od glavnog grada Tirane, pa mnoge oblasti u južnoj Albaniji nemaju struje ni vode, saopštilo je juče albansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: www.pressonline.com