Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Ovi satelitski snimci okeana su nova noćna mora čovečanstva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Satelitski snimci se koriste za praćenje promene kiselosti u morima i okeanima. Prvi put naučnici su stekli globalnu sliku o tome koliko povećanje nivoa ugljen-dioksida u atmosferi utiče na zagađenje okeana.

Pomoću termalnih kamera i mikrotalasnih senzora pričvršćenih za satelite koji kruže oko Zemlje na udaljenosti od 700 kilometara, naučnici su procenili koje oblasti okeana su izložene najvećoj opasnosti od preteranog povećanja kiselosti.
 

Sa povećanjem kiselosti morske vode, moguće su i promene hemijskog sastava okeana, koje bi, kako se očekuje, mogle bitno da utiču na morski životinjski svet.
Neće biti dovoljno minerala neophodnih ljuskarima za njihov oklop, a posledice će trpeti i ribe koje se njima hrane.
 

Naučnici su se do sada oslanjali na merenja koja su obavljali instrumenti u okeanima i istraživačka plovila širom sveta da bi stekli sliku o povećanju kiselosti okeana. Pomoću satelitskih podataka, naučnici sada uživo dobijaju informacije o promenama u okeanu.

U tekstu objavljenom u časopisu “Environmental Science and Technology Letters”, oni objašnjavaju da su kombinovali podatke nekoliko satelita da bi utvrdili kako porast nivoa ugljen-dioksida utiče na okeane.
 

Oni su koristili Evropski Senzor za merenje vlažnosti zemlje i saliniteta okeana (SMOS), koji je lansiran 2009, i Nasin satelit “Akvarijus”, lansiran 2011. godine.
 

Procenjuje se da oko četvrtinu ugljen-dioksida koji dospe u atmosferu apsorbuju okeani, a nedavna studija Evropske unije je, na primer, pokazala da povećanje kiselosti okeana već bitno ugrožava haringe u Baltičkom moru.
 

Rukovodilac studije dr Piter Land iz Laboratorije za istraživanje mora u Plimutu kaže da nove satelitske tehnike omogućavaju naučnicima da istovremeno prate kritična područja poput arktičkih mora, Bengalskog zaliva i Kariba.
 

“Poslednjih godina ostvaren je veliki napredak u pripremanju satelita za prikupljanje podataka na licu mesta”, kaže ovaj stručnjak. “Sada je vreme da ispitamo kako da na najbolji način iskoristimo nove izvore podataka kako bismo pratili povećanje kiselosti okeana i utvrdili gde su nam satelitski podaci od najvećeg značaja.”

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=m1iK9XSmkec