Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Uhvaćena najveća slatkovodna riba na svetu?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Naučnici su nedavno u Tajlandu uhvatili džinovsku ražu dugačku 4,3 metra, tešku 360 kg, za koju tvrde da je jedna od najvećih slatkovodnih riba na svetu koju je čovek uhvatio.

Dve najveće južnoazijske rečne ribe su zrakoperka Pangasianodon gigas i džinovska raža, a naučnici sada misle da sada znaju ko je na prvom mestu.

Riba latinskog naziva Pangasianodon gigas može dostići dužinu i do tri metra te težinu od neverovatnih 300 kilograma. Ipak, naučnici su nedavno u Tajlandu uhvatili ražu koja teži 60 kilograma više i koja je verovatno najveća slatkovodna riba na svetu.

Životinja je uhvaćena u reci Mae Klong, na lokaciji udaljenoj sat vremena vožnje od glavnog grada Bangkoka. Veterinarka Nantarika Čanšue, koja je pomogla da se riba uhvati i izmeri a da je ne povrede, rekla je za National Geographic da je dugačka 4,3 metra, široka 2,4 metra, a teška između 318 i 363 kilograma.

Na nesreću naučnika, riba nije mogla biti regularno izmerena zbog svoje nezgrapnosti. Bez obzira na to, National Geographic tvrdi da ona spada među najveće slatkovodne ribe ikada uhvaćene.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=W9QiyxQ96ZU

Izvor: www.b92.net