Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Putin kupuje Titov brod?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Spekuliše se da je ruski lider, kao veliki poštovalac predsednika bivše SFRJ, odlučio da uloži u plovilo usidreno u luci hrvatskog grada Rijeke kako bi plovio po Jadranu.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin kupuje brod predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, kako bi njime plovio Jadranom.

Te informacije obelodanio je hrvatski Večernji list pozivajući se na neimenovani izvor, ali to još nije potvrdio niko od zvaničnika Kremlja.

Kako navodi Večernji, reč je o čuvenom Titovom plovilu „Galeb“, brodu koji je godinama ukotvljen u hrvatskom gradu Rijeci. Nakon što su funkcioneri tog mesta odlučili da ga daju u koncesiju, pojavio se neobični ulagač - ruski predsednik Putin.

- Iako je izgledalo da neće biti zainteresovanih za 30-godišnju koncesiju Titovog broda „Galeb“, u poslednji trenutak se javio jedan investicioni fond blizak ruskom lideru Vladimiru Putinu, koji želi da ga uredi i stavi u funkciju. Kako saznajemo, Putin je posebno, kao veliki obožavalac Josipa Broza, tražio da se ulože sredstva u nekad luksuzan brod, na kojem namerava da plovi Jadranom - naveli su novinari Večernjeg lista.

Inače, grad Rijeka je u septembru prošle godine raspisao poziv za prikupljanje ponuda za davanje u koncesiju broda „Galeb“. Gradonačelnik Vojko Obersnel tada je objasnio da će taj postupak predstavljati višestruku dobit jer će Rijeka uz još jedan privredni subjekat dobiti i muzej.

Neuspeo tender
NIKO GA NIJE HTEO

Pre samo pet dana hrvatski mediji objavili su vest da na javni poziv za koncesiju za korišćenje „Galeba“ nije stigla nijedna zvanična ponuda. Ipak, tokom tendera koji je bio otvoren 90 dana, do 24. marta, javilo se nekoliko zainteresovanih ulagača koji su nameravali da ulože u u taj projekt, ali pod drugačijim uslovima, preneo je regionalni portal Seebiz. Inače, javni poziv će biti poništen, a stručni zastupnici razmotriće predloge mogućih ulagača.

O Galebu od plovila za prevoz voća do luksuzne jahte

- brod „Galeb“ izgrađen je u Italiji 1936. za prevoz tropskog voća
- čim je počeo Drugi svetski rat, prenamenjen je u ratni brod, a 1941. torpediran je u Libiji
- prevezen je na popravku u Trst, gde su ga nakon kapitulacije Italije preuzeli Nemci. Njima je služio kao minopolagač
- potopljen je u riječkoj luci 1944, a izvučen 1948, kad je rekonstruisan u školski brod Jugoslovenske ratne mornarice
- od 1953. do 1979. bio je ploveća rezidencija predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita
- Tito je njime putovao 14 puta i posetio 18 država
- kad je počeo rat, „Galeb“ je dotegljen u Crnu Goru
- kupio ga je jedan grčki brodovlasnik koji je želeo da ga uredi kao luksuznu jahtu
- kasnije je ipak vraćen u riječko Remontno brodogradilište
- grad Rijeka kupio je „Galeb“ 2009, a ubrzo je proglašen kulturnim dobrom Hrvatske

Izvor: www.kurir-info.rs