Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Eh, da smo Austrijanci: Dunavom za 75 minuta od Beča do Bratislave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Da smo to što nismo, za Novi Sad, Pančevo, Kladovo... putovali bismo Dunavom, i to veoma brzo. Ali pošto nismo možemo samo da se divimo Austriji koja je "gradove blizance", Beč i Bratislavu, udaljene samo 60 kilometara, povezala brzim brodom katamaranom pod nazivom "Twin City Liner".

Krajem marta svečano je otvorena i 10. sezona "Twin City Linera" koji na relaciji Beč - Bratislava i Bratislava - Beč vozi po pet puta na dan.

Brod iz Beča polazi sa stanice "Schwedenplatz" u centru grada. Brzi katamaran odatle isplovljava Dunavskim kanalom na Dunav. Idilična obala, guste šume koje silaze na reku i miran brodski saobraćaj opuštaju svakog putnika koji se upusti u ovu plovidbu.

S desne strane se prvo pojavljuje gradić Hainburg, s leve strane ruina kule Devin, a vrlo brzo se ukazuje i slovačka prestonica i njeni mostovi na Dunavu. Vožnja od centra Beča do centra Bratislave traje svega 75 minuta pri brzini od 70 km/h. Kapacitet "Twin City Linera" je 129 putnika. Povratna karta za odrasle košta oko 60 evra, a za decu 15, ali se sa specijalnim turističkim karticama može ostvariti popust i do 50 odsto.

Ovaj brzi katamaran je napravljen od aluminijuma. Ima nizak gaz, lako se kreće leti po plitkom Dunavskom kanalu, a dug je 33,7 metara. Twin City Liner pokreću dva dizel motora od 1000 KS i dva Hamilton waterjeta. Od uspostavljanja ove linije 2006. godine prevezeno je 1,2 miliona putnika.

Projekat Twin City Liner važi za primer uspešne saradnje gradskog i privrednog preduzeća. Za održavanje linije i brodova osnovana je firma "Central Danube Region Marketing und Development GmbH" u kojoj udeo od 50 odsto imaju bečki holding Wien Holding i Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.

Izvor: www.vesti-online.com