Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Hrvat gradi polupodmornice, а prodaje preko Alibabe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Hrvatski preduzetnik Ivan Lončar iz Slanog lansirao je preko najveće internet trgovine u svetu kompilaciju broda i podmornice kojoj je dao ime "Petromar" ZAGREB - Hrvatski preduzetnik Ivan Lončar iz Slanog lansirao je preko najveće internet trgovine u svetu - Alibabe, kompilaciju broda i podmornice kojoj je dao ime "Petromar" a za kojim, prema pisanju hrvatskih medija, vlada veliko interesovanje.

Ta polupodmornica, dugačka 12,5 metara s podvodnom kabinom, ceni se 197.000 dolara, a može da preveze od 21 do 30 putnika. Lončar, koji sam proizvodi to plovilo, naveo je u oglasu da kupcu tokom jedne godine može da isporuči najviše osam polupodmornica.

"Išao sam na Alibabu da vidim reakciju ljudi iz inostranstva i zadovoljan sam interesovanjem. Plan mi je da se prvenstveno orijentišem na spoljno tržište" rekao je 48-godišnji penzionisani oficir Hrvatske vojske, prenosi Tportal.

Lončar sam razvija projekat, njegov je i dizajn, i ističe da je na plovilu sve originalno.

"Na ideju sam došao pre šest-sedam godina. Ništa nisam kopirao. Inače se bavim turizmom. Mislim da na tržištu ima dovoljno mesta i za moj proizvod"', rekao je on i dodao kako se, osim izgledom, njegova polupodmornica od konkurencije razlikuje gabaritima, volumenom i brojem putnika koje može da preveze.

Lončar svoja plovila izrađuje u sopstvenom pogonu u Zagvozdu kod Imotskog, a ovog leta se očekuje porinuće.

Mesto porinuća još nije određeno, ali Lončar ističe da je do sada izrađen trup i da predstoji opremanje prve polupodmornice.

Lončareva polupodmornica nije prva koja se pojavila u Hrvatskoj. Prošle godine na tržištu se pojavila polupodmornica firme Agena Marina, u vlasništvu 35-godišnjeg Mladena Peharde, piše Tportal i ocenjuje da ta specifična grana brodogradnje ima veliki potencijal.

Izvor: www.novosti.rs