Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Počelo podvodno istraživanje potonulog južnokorejskog trajekta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kineski i južnokorejski stručnjaci za spasavanje, danas su započeli podvodno istraživanje potonulog trajekta Sevol, što je prvi korak u dugom i složenom procesu podizanja tog broda na površinu.

Ovaj putnički brod potonuo je u aprilu 2014. godine, kod jugozapadne obale Južne Koreje, a u nesreći je poginulo više od 300 ljudi, uglavnom dece koja su bila na školskom izletu.

Još nije pronađeno devet osoba, zbog čega su njihove porodice pokrenule kampanju za podizanje trajekta na površinu. Zvaničnici Južne Koreje objavili su da je konzorcijum na čelu sa državnom kineskom kompanijom ''Šangaj salvidž'' izabran za operaciju spasavanja.

Remorker i kineska barža sa velikom dizalicom stigli su pre nekoliko dana na mesto gde se trajekt Sevol nalazi na dnu mora, na dubini od 40 metara. Ronioci su danas išli u izviđačku akciju, dok je pripremana bespilotna podmornica koja će biti spuštena nekih 20 kilometara od južnog ostrva Džindo.

Oko 150 ljudi, uključujući ronioce i tehničko osoblje, učestvovaće u početnoj fazi u koja će, u naredna dva meseca podrazumevati detaljno fotografisanje i snimanje potonulog broda. Spasioci planiraju da postave mrežu oko trajekta kako bi obezbedili, da nijedno telo, tokom spasilačke misije, ne bude izgubljeno.

Akcija će privremeno biti obustavljena u novembru zbog zime, a ponovo će otpočeti u martu naredne godine sa namerom da se do jula brod podigne na površinu.

Cela operacija koštaće oko 72 miliona dolara i ima i pitanja o opravdanosti troškova imajući u vidu male šanse za nalaženje tela ili novih dokaza o uzroku nesreće.

Južnokorejski ronioci su radeći u teškim uslovima zbog jakih struja i slabe vidljivosti pod vodom, pronašli 295 tela pre nego što je potraga obustavljena u novembru prošle godine.

Izvor: www.blic.rs