Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Reke zbog suše otkrivaju potopljeno blago

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Poljske reke sa rekordno niskim vodostajima zbog dugotrajne suše otkrivaju letos davno potopljeno blago. Iz mulja izranjaju olupine brodova i aviona, kljove mamuta i arehološki nalazi, a zbog mase lovaca na blago - amatera policija je čak počela da čuva obale Visle u Varšavi.

Policija čuva desnu obalu Visle pošto arheolozi, koristeći to što je vodostaj svega 41 centimetar, pokušavaju da otkriju predmete iz vremena najezde Šveđana na Poljsku, sredinom 17. veka, kao što je pre nekoliko godina učinio doktor Hubert Kovalski iz Arehološog instituta Varšavskog univerziteta.

"Za sada ne možemo da govorimo ni o kakvim spektakularnim otkrićima ali nadamo se da će Visla otkriti novo švedsko blago", kazao je televiziji TVN Varšava Mihal Krasucki iz varšavskog zavoda za zaštitu spomenika.

Nizak vodostaj Visle i Bzure i njihovih pritoka u centralnoj Poljskoj krajem avgusta otkrio je areholozima olupinu starog sovjetskog aviona i posmrtne ostatke dva pilota Crvene armije.

Priča o sovjetskom avionu koji je oboren u januaru 1945. godine u vreme borbi oko Višogruda, kada je u tom gradu dignut u vazduh i most preko Visle prenosila se kao legenda sa dedova na sinove, ali tek zahvaljujući suši avion je pronađen.

Visla preko koje, kao i preko druge velike reke, Odre, na nekim mestima može da se prelazi pešice, otkrila je Varšavljanima i opasnije predmete na svom dnu - stare bombe iz Drugog svetskog rata.

Muljevito dno i kamenje koje se pomalja iz poljskih reka i jezera privlači kao magnet mase tragača amatera i lovce na blago koji nastoje da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da im reke odaju tajne šta decenijama ili vekovima kriju na svom dnu.

Jedna devojčica otkrila je tako ovih dana, u jezeru kraj Vodjislava u Šleziji na jugozapadu Poljske, odlično očuvanu kljovu mamuta i predala je lokalnom muzeju.

Ljubiteljima istorije pritoka Visle, San na granici sa Ukrajinom otkrio je i stari austrougarski potopljeni patrolni brod iz 1910. godine, a u reci Bug takođe na istoku Poljske nađena je olupina tajanstvenog starog parnog broda iz 19. veka za koji se ne zna još da li je ruski ili nemački, a arheolozi čekaju povoljne okolnosti da ga izvuku iz mulja na kopno još od 2006. godine.

Izvor: www.b92.net