Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Počinje gradnja mosta na Drini

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ministar saobraćaja Neđo Trninić, za "Novosti", o zajedničkim projektima sa Srbijom. Sednica dveju vlada najverovatnije krajem oktobra Vlade Republike Srpske i Srbije trebalo bi da se sastanu krajem oktobra u Bratuncu, gde će održati zajedničku sednicu, a povod će biti početak izgradnje mosta u Bratuncu, na Drini, ekskluzivno je "Novostima" potvrdio ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Ministar je rekao da bi tada trebalo da bude ozvaničen početak gradnje dugoočekivanog mosta koji će mnogo značiti građanima s obe strane Drine, da će do tada što se tiče Srpske sve biti spremno i da ostaje samo da se usaglasi tačan termin sa Vladom Srbije.

- Ukupna vrednost radova na izgradnji mosta je oko 12 miliona evra, od čega je izgradnja mosta koju finansira Srbija oko 4,5 miliona evra, granični prelaz koji finansira BiH oko sedam miliona evra, a pristupni putevi koje finansiraju "Putevi RS" 800.000 KM, kaže ministar Trninić.

Naime, dogovor Srbije, BiH i RS je da Srbija finansira izradu kompletne planske i tehničke dokumentacije i izgradnju mosta s pristupnom saobraćajnicom sa svoje strane, BiH će finansirati izgradnju objekata na graničnom prelazu, a RS pristupne saobraćajnice na teritoriji RS.

Ministar je podsetio da je u ovoj godini potpisan Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Drine sa pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija, a protokol između vlada Srbije i Srpske još pre dve godine.

- U Srbiji je završen postupak javne nabavke i izabran izvođač radova. Po dobijanju građevinske dozvole radovi mogu da počnu. Obaveza Republike Srpske je da obavi eksproprijaciju nepokretnosti na području RS, kako bi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije izdalo građevinsku dozvolu. Mi očekujemo da će se već do 15. oktobra aktivnosti oko eksproprijacije završiti - kaže Trninić.

Jedan od najnovijih planova sa Srbijom, otkriva nam ministar Trninić, je izgradnja auto-puta od Novog Sada, preko Rume i Šapca, Loznice i Zvornika, pa preko Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, Rogatice, Foče, prema Trebinju i Dubrovniku.

- Ovo pitanje je pokrenula Vlada Srbije pre mesec dana, a to se poklapa sa našim Prostornim planom, u smislu da je na njemu ucrtana brza cesta na tom pravcu. Međutim, sigurno da bi nam odgovarao i auto-put - kaže Trninić.

Kako je ovaj projekat međudržavni, čelnici Federacije BiH su zainteresovani da auto-put ide od Zvornika preko Tuzle, pa prema Sarajevu.

- To će pretpostavljam biti tema i najavljene skorašnje sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH 4. i 5. novembra u Sarajevu - kaže Trninić.

Srpskoj je veoma interesantna i železnička pruga od Doboja, preko Tuzle, tunela Križevići, preko Zvornika, prema Valjevu ili prema Vojvodini.

Izvor: www.novosti.rs