Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

NATO brodovi počeli misiju protiv krijumčara ljudima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

General Philip Breedlove potvrdio je da su brodovi u Egejsko more uplovili u petak uvečer.

NATO brodovi su u Egejskom moru počeli svoju misiju u borbi protiv krijumčara ljudima, rekao je viši komandant vojne alijanse.

General Philip Breedlove potvrdio je da su brodovi u Egejsko more uplovili u petak uvečer, prenijela je Anadolija.

"U roku kraćem od dva dana donesena je politička odluka, vojni odgovor je uslijedio odmah i sada misija u tom području operativna", rekao je Breedlove.

Pet brodova će provoditi izviđanje

U četvrtak su se ministri odbrane NATO pakta složil ida na zahtjev Turske, Njemačke i Grčke odobre raspoređivanje ratnih brodova u Egejskom moru radi kako bi spriječili bande krijumčara ljudima da prevoze izbjeglice u Evropu.

Tokom Konferencije o sigurnosti u Minhenu Breedlove je naglasio da će pet brodova provoditi izviđanje, praćnje i nadzor ilegalnih prelazaka u Egejskom moru i dijeliti informacije tako da policijske službe i agencije za sprovođenje zakona Turske i Grčke mogu odmah djelovati. O svemu će biti obavještavana i Frontex, agencija za granice Evropske unije.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da saveznički brod pod njemačkim zapovjedništvom "bez odgode" kreće u Egejsko more da "pomogne u borbi protiv trgovine ljudi", na kojima zarađuju krijumčari koristeći se nevoljom migranata i izbjeglica.

NATO-va mornarička grupa dva vršiće monitoring, ali neće presretati izbjeglice. Planirano je da brodovi alijanse vode eventualne operacije spašavanja.

Izvor: www.balkans.aljazeera.net