Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Pentagon predstavio prekookeanski brod bez kapetana i posade

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pentagon je predstavio najveći svetski brod sa automatizovanim upravljanjem - dužine 132 metra, koji je u stanju da pređe do 10.000 nautičkih milja u potrazi za podmornicama i podvodnim minama.

Time dronovi i automobili sa automatskim upravljanjem nisu jedini kojima neće trebati vozač, a u skorijoj budućnosti, kako se očekuje, neće biti potrebni ni kapetani i brodska posada.

Istraživačka agencija za unapređenje odbrane (DARPA) u saradnji sa ratnom mornaricom nastaviće testiranje ovog broda naredne dve godine kako bi potvrdili da je njegovo kretanje bezbedno, da reaguje na druga plovila i izbegava sudare.

Za razliku od manjih plovila s daljinskim upravljanjem, ovaj brod, nazvan "Morski lovac" potpuno je samostalan u plovidbi.

"Ovo nije brod za uživanje'' rekao je portparol DRPA Dzered Adams u San Dijegu ispred čeličnog plovila, futuristički dizajniranog, oko kojeg su se okupile televizijske ekipe.

"Morski lovac' se oslanja na radar, sonar, kamere i sistem globalnog pozicioniranja (GPS). Bespilotni brodovi će učestvovati u raznim misijama kako bi umanjili broj ljudskih žrtava u oružanim sukobima" rekao je Adams.

Pomorske kompanije iz Evrope i Azije su zainteresovane za brodove bez posade kako bi smanjili troškove i rešili problem pirata.

Tokom testiranja, brod će imati ljudsku posadu kao rezervnu, kontrolnu opciju. Ali kada se pokaže pouzdanost, Morski lovac će moći samostalno da putuje mesecima bez prisatajanja.

Međunarodni sindikat pomoraca, koji okuplja preko milion brodskih i lučakih radnika, saopštio je da ne veruje da je moguće da bilo kakva tehnologija može da zameni ljudski faktor u predviđanju i reagovanjiu na sve šta može da se desi na otvorenom moru. Postoji i opasnost od napada hakera koji bi mogli da preuzmu konrolu nad brodom.Program za razvoj Morskog lovca je koštao 120 miliona dolara iako zvaničnici DARPA kažu da sad mogu da ga proizvedu i za 20 miliona.