Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Pet Solomonskih ostrva nestalo zbog porasta nivoa vode Tihog okeana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pet Solomonskih ostrva u Pacifiku nestalo je zbog porasta nivoa vode u Tihom okeanu i priobalne erozije, saopštili su australijski naučnici i dodali da je još nekoliko ostrva ugroženo

Pet Solomonskih ostrva u Pacifiku nestalo je zbog porasta nivoa vode u Tihom okeanu i priobalne erozije, saopštili su australijski naučnici i dodali da je još nekoliko ostrva ugroženo.

Pet nenaseljenih ostrva s bujnom vegetacijom potpuno je nestalo, naveli su stručnjaci i dodali da je svako od njih površine od oko pet hektara, na koja su ribari imali običaj da dolaze u pauzama između dva lova.Oko desetak kuća je srušeno u poslednjih pet godina na drugim ugroženim i naseljenim Solomonskim ostrvima gde je prisutna priobalna erozija.

Solomonska ostrva ili Solomoni su ostrvska država u jugozapadnom Pacifiku. Nalaze se u Melanežanskom arhipelagu u Okeaniji, istočno od Nove Gvineje.

Ta ostrva su vulkanskog porekla. Najveća ostrva su Gvadalkanal, Santa Izabel, Makira, Malajta, Nova Džordžija, Čoizel, a tu su i 992 manja ostrva i atoli. Brdovita ostrva su pokrivena tropskom vegetacijom.

Izvor: www.novosti.rs