Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu07252024

Last update05:30:53 PM

Posle devet godina radova proširen Panamski kanal

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prošireni Panamski kanal čije je zvanično otvaranje zakazano za 26. jun, već je spreman za brodove, saopštio je večeras konzorcijum koji ga je proširio i modernizovao od 2007. godine.

"Infrastruktura je spremna da primi prvi brod, što znači da Kanal savršeno funkcioniše, a mi nastavljamo da ispunjavamo sve obaveze po ugovoru", izjavio je Djuzepe Kuarta, direktor radova konzorcijuma GUPC.

Kuarta je rekao da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal "funkcioniše na svetskom nivou".

Kineski teretni brod "Andronikos" biće prvi koji će proći kroz prošireni Panamski kanal na svečanom otvaranju 26. juna.

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebalo je da budu završeni oktobra 2014, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odlaganja.

U okviru proširenja uvedene su šire brodske prevodnice koje će smanjiti čekanje i ubrzati prolazak brodova, i omogućiti prolazak brodova većih od standarda "panamaks" (Panama+maximum - najveći koji mogu da prodju kroz Panamski kanal).

Taj standard je uveden 1914. godine kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugački i kao tri fudbalska terena s kapacitetom 2,5 puta većim od brodova "panamaks".

Izvor: www.novimagazin.rs