Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat07272024

Last update05:30:53 PM

Početkom decembra prekida se linija Bar-Bari-Bar

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon 51 godine, redovna i jedina pomorska linija Bar –Bari –Bar, između Crne Gore i Italije biće prekinuta početkom decembra. BAR – Nakon 51 godine, redovna i jedina pomorska linija Bar –Bari –Bar, između Crne Gore i Italije biće prekinuta početkom decembra. Za putnički brod Sveti Stefan 2, star 43 godine, koji saobraća na ovoj liniji, otkazana je klasa od strane klasifikacionog društva Biro Veritas (Bureau Veritas), saznaju Novosti.

Zvanično klasa je važila do 3. decembra 2018, godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod više ne zadovoljava tehničke uslove za plovidbu. Brod Sveti Stefan može da plovi do 3.decembra, a nakon toga praktično redovna pomorska veza Crne Gore i Italije, često nazivana „crnogorski prozor u svet“ biće prekinuta nakon 51 godine.

Državno preduzeće Barska plovidba realizuje liniju Bar–Bari–Bar, i nakon zaustavljanja Svetog Stefana 2 oko 80 crnogorskih pomoraca ostaje bez posla, značajan broj špeditera, agenata. Ukidanje linije odraziće se na ukupnu privredu Crne Gore, ali i zemalja regiona.

Da je linija na “izdisaju” predstavnici manjinskih akcionara Barske plovidbe ne upozoravaju od juče, već unazad nekoliko godina. O gorućoj problematici na sednicama Skupštine akcionara Barske plovidbe isticalo se više puta da je neophodno kupiti drugi putnički brod. Takođe, inicijativa je adresirana i na odbor direktora Barske plovidbe.

Stanje u državnoj pomorskoj kompaniji Barska plovidba, rizik okidanja pomorske linije predočen je ministru pomorsta i saobraćaja Ivanu Brajoviću.
Ministar Brajović uveravao je javnost da državna kompanija neće ostati bez linije, najavljujući i “pojačanje” Svecu u nabavci trajlera, hidroglisera…

Predstavnik manjinskih akcionara Tomislav Markolović ističe da je poslednjih nekoliko godina ukazivao na neophodnost iznalaženja rešenja za kupovinu drugog putničkog broda jer Sveti Stefan 2 ne može da zadovolji pomorske standarde te da se linija nakon 50 više godina dovodi u pitanje.

-U “Barskoj plovidbi” se posle 50 godina sprema zatvaranje linije za Italiju, jer brod ‘Sveti Stefan’ više ne može produžiti klasu, a zamene nema,rekao je Markolović ističući da bi ukidanje jedine pomorske linije između Crne Gore i Italije malo negativan uticaj na Bar, Crnu Goru i celi region.

-Posle više od 50 godina ostaje se bez konekcije sa Evropom, kaže Markolović koji naglašava da shodno kretanjima tržišta trebalo se na vreme razmišljati o kupovini broda sa većim garažnim prostorom.

Država je većinski vlasnik Barske plovidbe 51 % kapitala. Linija Bar–Bari-Bar je osnovana 18.juna 1965.godine. Odlukama i pogrešnim potezima predstvanika države, početkom decembra nakon 51 godine, biće zatvoren crnogorski prozor u svet.

Izvor: www.novosti.rs