Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Želi da oplovi planetu sam u minijaturnoj kapsuli (VIDEO)

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Irvind je uz pomoć prijatelja sagradio brod, koji nije veći od kade, ima svega tri kvadratna metra. Ako uspe u svojoj nameri, biće to najmanji i verovatno najspiriji brod koji je ikada obišao svet bez pristajanja.

Sven Irvind (73), švedski mornar planira da se upusti u krstarenje svetom potpuno sam u brodu jedva većem od kade. Snabdeven hrpom knjiga, 400 kilograma sardina, on planira da provede godinu i po dana na otvorenom moru, bez pristajanja na kopno, čitajući, pišući, razmišljajući i upijajući čuda prirode.

Uprkos tome što se skeptici pitaju da li će Irvind poludeti živeći na tako malom prostoru i šta će se desiti sa brodom ako naleti na ajkulu ili ledeni breg, ovaj švedski mornar čvrsto je odlučan u svojoj nameri.

Sven je najbližim preijateljima rekao da je ovakav potez potpuno očekivan od nekoga ko ima više od 50 godina iskustva u jedrenju.

- Više bih bio zabrinut kada bi kao i drugi penzioneri sedeo kod kuće i gledao televiziju. Naravno da postoje rizici ali je upravo jedan od izazova pronaći način kako bi se oni smanjili na najmanju moguću meru i obezbedila sigurnost - kaže Tomas Grah, 25- godišnji mornar koji je 2007. godine putovao sa Irvindom na Floridu.

Irvind vodi računa o oblačenju i ishrani, a gotovo svakog dana stanovnici švedskog grada Vastervik ga viđaju kako vozi bicikl, penje se na obližnje brdo, radi šest zgibova dnevno i jede dva puta dnevno vodeći računa o broju kalorija.

Najavljeno putovanje od oko 30.000 nautičkih milja bi trebalo da počne sa obale južne Irske, potom da se nastavi preko Južne Afrike, a zatim do Australije.

Irvind je rođen kao Sven Lundin kasnije je promenio prezime u Irvind što znači “vihor“ na engleskom. Ovim projektom Irvind želi i da skrene pažnju na preteranu potrošačku kulturu koja rizikuje da dovede do potrošnje prirodnih resursa.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p0busI5wsAg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-K0OOxjii2U

Izvor: www.smedia.rs