Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Kit skočio na jahtu i prevrnuo je

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U ponedjeljak, u vodama kod južnoafričke luke Port Elizabet, u Indijskom okeanu, kit je skočio na jahtu i prevrnuo je, pri čemu su tri osobe povređene, a jahta uništena.

Kako je objavila spasilačka služba, ljudi koji su bili na jahti, nisu uspeli da identifikuju vrstu kita, ali se pretpostavlja da se radi o grbavom kitu koji može dostići veličinu od 16 metara i težinu do 36 tona. 

Spašene osobe kažu kako su lagano plovile otprilike kilometar od obale kad je jedan kit skočio s prednje strane jahte i pao napalubu. "Jahta i tri muškarca našli su se pod vodom", ispričao je Jan Grej iz spasilačke službe u Port Elizabetu.

Spasioci su koristili svetleće rakete kako bi pronašli tri muškarca, živa, ali povređena. Najteže povređeni (41), primljen je u bolnicu sa slomljenim rebrima i povredama na ruci i nozi. Ostala dvojica imaju samo površinske rane. "Brod je jako nastradao", kaže Grej. 

Još nije zabeleženo da se u ovim vodama kit "bacao" na brodove.

Obale Južnoafričke Republike često obilazi nekoliko vrsta kitova, naročito u oktobru i novembru kada privlače brojne turiste. Grbavi kitovi plivaju duž obala JAR-a svake godine u to doba tokom migracije koja ih vraća iz toplijeg mora prema Antarktiku gde će provesti leto na južnoj hemisferi.


Izvor: www.mondo.rs