Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Amundsenov brod vraća se u Norvešku(VIDEO)

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Brod norveškog istraživača Roalda Amundsena "Mod", koji je godinama ležao zaboravljen u kanadskom arktičkom ledu, biće spasen i sredinom 2013. vraćen u Norvešku.

Norveška grupa koja planira povratak starog broda u zemlju gde će biti centralni eksponat novog muzeja, doputovala je u Kanadu da snimi i fotografiše olupinu zarobljenu u ledu zaliva Kembridž, prenosi AFP.

Jan Vangard iz grupe kaže da je lokalni živalj pokupio sve što je mogao sa olupine i prepustio je ledu i vremenskim nepogodama, ali da su upravo te ledene temperature pomogle da se "Mod" očuva.

"Hrastovo drvo od kojeg je 'Mod' sačinjena je u izvanrednom stanju", rekao je on.Tim dokumentarista planira da se utabori na ledu i pristupi olupini ispod leda kako bi "dokumentovali stari brod u njegovom pravom elementu", nasukan u pliktim vodama zaliva Kembridž.

"Samo to što sam ovde tokom zime, sa temperaturama od minus 30 stepeni Celzijusa, čini da se osećam bliži brodu i njegovoj istoriji nego tokom dva ranija letnja istraživanja", rekao je Vangard. 

"Utisak koji izaziva u meni pogled na olupinu koju u čeličnom stisku drži led čini me emotivnim i punim poštovanja prema brodu i njegovoj istoriji", dodao je on.

Amundsen je 1906. postao prvi Evropljanin koji je prošao kroz Severozapadni prolaz u potrazi za kraćom rutom između Evrope i Azije. 

Pet godina kasnije, bio je prva osoba koja je stigla do Južnog pola. Njegovi pokušaji da stigne do Severnog pola su se, međutim, izjalovili.

Brod "Mod" nazvan je po norveškoj kraljici Mod i izgrađen je u Askeru, Norveška. Brod je prodat Kompaniji Hadson bej 1925. i prekršten u "Bejmod". Karijeru je zabršio kao plutajuće skladište i prva lokalna radio stanica pre nego što je potonuo 1930.

Gradski oci Askera kupili su 1990. godine, brod za jedan dolar.

Stanovništvo zaliva Kembridž protivilo se iseljenju broda ali su kanadski zvaničnici odobrili prebacivanje broda u martu ove godine.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m0Xp3X9NJ9w


Izvor: www.mondo.rs