Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

"Alasko selo" za zaljubljene u Dunav i mreže - U Rtkovu kod Kladova u planu izgradnja bungalova, male marine i autokampa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Najistočniji deo dunavske niske u Srbiji, čuven je po caru Trajanu i tvrđavi iz doba Sulejmana Veličanstvenog, ali i kao mesto gde se uživa u – pecanju. Odvajkada zanimljivo ribolovcima i zaljubljenicima u reku, Kladovo je nedavno odlučilo da sagradi prvo "alasko selo" u našoj zemlji.

Novac će potražiti u evropskim fondovima za prekograničnu saradnju, a do tada užurbano rade na pripremi projekta, kako bi možda već na jesen mogli da apliciraju, saznaje "eKapija" u Turističkoj organizaciji Kladova.

Ribarsko naselje biće smešteno u selu Rtkovo, na samoj obali Dunava. Osnovna ideja je – ekološko naselje, uz očuvanje prirode, i sa malo para. Na oko hektar zemljišta, trebalo bi da budu izrađeni drveni bugalovi, a u kasnijoj fazi i autokamp. Strpljivim pecarošima, mogle bi tako da se u odmoru na "lepom plavom", pridruže i njihove porodice. U planu je i izgradnja centralnog objekta sa dnevnim boravkom, mini kuhinjom, tv delom, kao i tuš kabine.

- Turistička organizacija Kladova pokrenula je ovu priču zajedno sa Mesnom zajednicom Rtkovo. Naselje bi u potpunosti bilo izgrađeno od drveta. Suština je da to bude zaista niskobudžetni projekat, i da kasnije nisu potrebna velika ulaganja i novac za održavanje kućica, već da njihov "rok trajanja" bude oko 10 godina, nakon čega bi se kupile nove – kaže "eKapiju" Nevenka Boldorac, direktorka Turističke organizacije Kladovo.

Direkcija za planiranje i izgradnju grada Kladova osmislila je idejno rešenje, a sada je u toku izrada glavnog projekta kojim će se konačno definisati izgled "Alaskog sela".

- Idejnim rešenjem predviđena je nešto skuplja varijanta "alaskog sela" nego što smo mi prvobitno zamislili, ali zapravo će tek po završetku projekta sve biti definsano. Sa nestrpljenjem iščekujemo da projekat bude gotov, jer će nam to omogućiti da konkurišemo za sredstva iz fondova prekogranične saradnje. Verujem da bismo do jeseni mogli da apliciramo – objašnjava naša sagovornica.

Za bungalov-naselje, prema prvim procenama, bilo bi dovoljno oko 100.000 EUR, a otprilike toliko koštalo bi i uređenje autokampa.

Predviđeno je i postavljanje vidikovca, u čijoj bi blizini bio i pristan za čamce, odnosno mala marina, sa potrebnom opremom za održavanje. Goste bi tako dočekivali i sa vode. Veruju da jedrilice iz Austrije, Nemačke, Mađarske i drugih zemalja ne bi izostale.

Izgradnja "ribarskog sela" značiće i meštanima Rtkova, čuvenim bostandžijama i povrtarima, koji će turistima i ribolovcima moći da prodaju svoje proizvode. Čitav projekat, kako objašnjava sagovornica našeg portala, osmišljen je zapravo kao šansa za razvoj sela. Rtkovo bi bilo model, čiju bi dobru praksu potom "prepisali" u mnogobrojnim selima duž Dunava – u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Svako alasko selo imalo bi lokalni pečat, ali bi usluge bile standardizovane, pa bi gosti mogli da u bilo kojoj od ovih zemalja dobiju kvalitetnu uslugu. Naravno, pre nego što bi krenula izgradnja, opštine bi morale da obezbede svu neophodnu infrastrukturu.

Osim "vitezova pecaljki", "Alasko selo Rtkovo" privuklo bi kampere, koji su, verovali ili ne, u svetu sve više poznati kao grupa turista koja najviše troši. Osim toga, Kladovo, koje je na biciklističkoj ruti "EuroVelo 6", moglo bi biti zanimljivo i vlasnicima dvotočkaša.

Rtkovo

Selo Rtkovo je najistočnije naselje u niziji Ključ, smešteno na visokoj terasi iznad Dunava. Jako je staro, a još na austrijskoj karti "Temišvarski Banat" obeleženo je kao Rtkovo, a kraj njega je ucrtano mesto Serbaha.

Podaci pokazuju da je još 1736. godine imalo 35 kuća.

"Dunavska niska bisera"

Na prošlonedeljnom sastanku predstavnika kladovske lokalne samouprave, bugarske Vidinske oblasti i Asocijacije za razvoj naselja i regiona Mađarske predstavljen je još jedan projekat - "Dunavska niska bisera". Cilj je da se povežu opštine i turističke organizacije na donjem toku Dunava, koje raspolažu istorijskom i prirodnom baštinom, kako bi napravili zajedničku turističku ponudu.

Kako je rečeno, prioritet je da partneri udruže svoje potencijale i na taj način budu zanimljiviji Evropskim investicionim fondovima.

Predsednik opštine Kladovo, Radovan Arežina, istakao je da u prečniku kruga od 100 kilometara oko Kladova živi milion ljudi, a sve njih povezuje upravo – Dunav.

Izvor: www.ekapija.com