Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

SOM PANGASIUS: Kad biste znali sve o ovoj ribi, da li biste je ponovo jeli?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ova riba se gaji u jednoj od najzagađenijij reka na planeti * Ne postoji ništa prirodno u njoj * Nesrećne životinje hrane se ostacima drugih riba, odnosno sušenim pa mlevenim kostima, glavama i repovima ...

U nekoliko prethodnih meseci naše trgovine i ribarnice “okupirala” je riba pangasius, koja je postala pravi hit među ovdašnjim potrošačima zbog pristupačne cene. Ova vrsta soma ubedljivo je najeftinija na tržištu, cena mu je ispod oslića, a za kratko vreme postao je veoma tražena roba za slave i praznike.

Međutim, kad biste znali nešto više o ovoj ribi, sigurno vam ne bi palo na pamet da je kupite i jedete, jer se radi o ribi izuzetno lošeg kvaliteta, koja se proizvodi u Vijetnamu, u ekstremno nehigijenskim uslovima. Njena prirodna okolina prepuna je bakterija koje veoma lako mogu da utiču na razvoj bolesti kod ljudi.

Prema sajtu “dietmindspirit.org” koji se, između ostalog, bavi kvalitetom namirnica koje unosimo u organizam, ovu ribu ne treba nikako koristiti u ljudskoj ishrani, jer je veoma lošeg kvaliteta.

- Ova riba se gaji na farmama u reci Mekong, jednoj od najzagađenijij reka na planeti. Prepuna je hemijskih otrova i bakterija jer se uzgaja u industrijski otpadnoj vodi koja čini veliki udeo pomenute reke. Ne postoji ništa prirodno u njoj. Nesrećne životinje hrane se neupotrebljenim ostacima drugih riba, sušenim pa mlevenim kostima, glavama i repovima, pomešanim sa sojinom sačmom. Na ovakav način nastalo je i oboljenje “ludih krava” u Britaniji, kada su goveda hranjena ostacima drugih krava – piše na ovom sajtu.

Dodaje se da, s obzirom na to da pangasijusi rastu četiri puta brže od običnih somova, nije isljučeno da je njihova hrana “nafilovana” kojekakvim sumnjivim hormonima rasta, posebno kad se zna da nema nikakvih zvaničnih regulativa u vezi s njihovom proizvodnjom.

Ono od čega će vam se dodatno zgaditi svakao pomisao da u prodavnici posegnete za mesom pangasijusa jeste činjenica da se ženkama ubrizgavaju polni hormoni derivirani iz mokraće ljudskih trudnica, kako bi u što kraćem roku proizvele što više ikre, odnosno da bi se iz jajašaca izleglo što više novih ribica.

- Istraživanja su pokazala da su mnogi koji su jeli ovu ribu, vrlo brzo nakon obroka osetili znake trovanja. Najčešći simptomi su mučnina, povišena telesna temperatura i povraćanje. Zato razmislite dobro da li je niska cena koju plaćate za filete pangasijusa zaista i cena koju ste spremni da platite za zdravlje svoje porodice – piše na sajtu.

Oko upotrebe ove ribe u ishrani je pre nekoliko godina izbio skandal u dve zemlje Evropske unije – Italiji i Francuskoj. Tamošnji mediji su ovu ribu nazvali “riba prevara”, pa je čitava afera oko nje dobila identično ime. O njoj su pisale sve dnevne novine u pomenutim državama, a televizije su emitovale priloge o njoj u udarnim terminima.

Glavnu ulogu u uzbunjivanju medija u EU su imali društva potrošača koja su zbog kontroverznih i nedovoljnih informacija o kvalitetu ribe koja stiže iz Vijetnama diglasvoj glas.

Osnovni razlog ovog za početak pobune potrošača je bio što se na pijacama ova jeftina riba prodavala kao skuplja vrsta – list, na koju neodoljivo podseća. Razlika je u tome što “panga” košta oko šest evra, a list čak sedam puta više.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=IdoVgveiZO0