Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Vreme je za brodove bez kapetana!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Preko 90 odsto svetskog transporta vrši se pomorskim putem. Teretni brodovi ne samo što prevoze robu već i kapetana, posadu... a sve to traži dodatne troškove.

Morski saobraćaj bi mogao mnogo da se unapredi a jedno od rešenja je upravo ponuđeno.

Rols Rojsovo odeljenje za brodogradnju koje se bavi inovacijama predstavilo je nacrt projekta za kapetana –robota, koji bi za deceniju mogao da se realizuje.

Stručnjaci su međutim, i dalje veoma skeptični da bi roboti tako brzo mogli da zamene ljudske instikte.

Rols Rojs je predstavio dizajn teretnog broda bez posade. Na ovoj skici se jasno vidi razlika od svih ostalih modernih brodova a to je da nema kapetansku kabinu, prostorije za posadu i slično.

"ideja o daljinskom upravljanju brodovima nije nova, ona postoji decenijama, međutim, sada je to i tehnički izvodljivo", rekao je Oskar Levander šef odeljenja za brodske inovacije pri Rols Rojsu.

Predviđa se da će roboti koji upavljaju vozilima i plovilima izazvati revoluciju u transportu širom sveta. S obzirom da se brodovima preveze roba u vrednosti oko 375 milijardi dolara, što je 90 odsto svetske trgovine, to će biti pravi izazov. Jasno je koliko bi se takvim transportom uštedelo što izaziva britanske inženjere da budu pravi koji će napraviti takve brodove.

Stručnjaci Rols Rojsa shvataju da međunarodni regulatori nisu spremni da prihvate ideju o kapetanu robotu koji bi upravljao putničkim brodovima, ali putovanje od hiljadu milja počelo je prvim korakom, odnosno inicirana je javna debata o tom pitanju.

Kompanija sada traži pravno priznanje ovog ogromnog poduhvata, jer bez dogovorenih međunarodnih propisa o daljinskom pomorstvu, svi razgovori o stvaranju robota za flotu su beskorisni. Bez legalnog tržišta ne bi bilo ni potražnje.

"Nema smisla da razvijamo brodove na daljinsko upravljanje ako ne postoji tržište gde ih možemo prodati", kaže Levander i dodaje da se očigledno brže razvija tehnologija od birokratije.

"Mislim da će trebati više od deset godina da se usaglase sva svetska pravila , ali možda će neka lokalna administracija biti ranije spremna za brodove bez kapetana", nada se Levander.

Prema rečima stručnjaka Rols Rojsa, posade će se prvo osloboditi teretni brodovi koji prevoze čvrstu i suvu robu, dok će brodovi koji prevoze opasne materije poput nafte i gasa još neko vreme zahtevati ljudsko upravljanje zbog uverenja mnogih da je sigurnije da takvim brodovima upravljaju ljudi. Ipak, kako kaže on, vremenom brodovi koji će imati robote kapetane postaće bezbedniji od onih koji imaju posadu.

Korist od brodova na daljinsko upravljanje je očigledna: nema troškova posade (3.299 dolara dnevno, ili oko 44% svih operativnih troškova velikog teretnjaka), nema troškova života, ima više prostora za teret (nema kapetanske kabine i soba za posadu). Osim većeg prostora za teret, potroši se i 15 % goriva manje.

"Nisam baš oduševljen projektom i mislim da je to daleka budućnost", rekao je jedan od skeptika kada je reč o ovom projektu Piter Hinklif, koji je inače generalni sekretar Međunarodne komore za brodarstvo.

Osim zakonskih propisa, još jedna loša strana ovog projekta je i ljudski faktor, odnosno to što će širom sveta milioni pomoraca ostati bez posla.

"To ne može nikada zameniti oči, uši i misli profesionalnih pomoraca", rekao je Dejv Hejndel, direktor londonske akademije za pomorce.

Još jedno pitanje oko koga se vodi rasprava su napadi gusara.

Naime, dok iz Rols Rojsa tvrde da će brodovi bez kapetana biti otporniji na piratske napade samim tim što nema posade koju bi mogli da uzmu kao taoce, skeptici veruju da će upravo ovi brodovi omogućiti da gusarstvo procveta, upravo zbog toga što se takvi sistemi mogu hakovati.

"Sklonite posadu sa broda, i ja ću postati gusar", bio je jedan od šaljivih komentara.

Pomama za robotima već je zahvatila američku vojsku, pa čak i kompanije poput Gugla koji planira da razvije novu generaciju robota i Amazona koji planira da robu isporučuje bespilotnim letelicama, tako da je Levander uveren da će kapetan robot u bliskoj budućnosti biti neizbežan.

Izvor: www.b92.net