Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Pogledajte ko se šepuri na Jadranu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedan od najlepših jedrenjaka na svetu, školski brod italijanske ratne mornarice “Palinuro” usidren u luci u Baru. Pravi je lepotan! Pogledajte fotografije.

Školski jedrenjak italijanske ratne mornarice i ovog leta šepuri se na Crnogorskom primorju. Posle Kotora i Tivta, gde je pristajao minulih godina, čuveni jedrenjak ovog leta bacio je sidro u barskoj luci.

"Palinuro" je u more porinut još 1934. godine iz brodogradilišta Nant u Francuskoj pod imenom "Comandant Richard Louis". Bio je u vlasništvu francuske ribolovačke kompanije sve do 1950. godine, kada je italijanska ratna mornarica potražila zamenu za legendarni jedrenjak “Vespuči” koji je u okviru ratne reparacije nakon Drugog svetskog rata morala da preda SSSR-u.

Izbor je pao na ne preterano veliki, ali estetikom, svakako, neodoljivi jedrenjak “Luj Rišar”.

Nakon petogodišnje rekonstrukcije i modifikacije u brodogradilištu La Specija, kada je i preimenovan u "Palinuro", pretvoren je u školski brod. Novo ime dobio je po istoimenom mitskom kormilaru.

"Palinuro" je jedrenjak sa tri jarbola, dugačak 69 i širok 10 metara. Italijanska ratna mornarica koristi ga za obuke kadeta Mornaričke podificirske škole ""Mariscuola Taranto".

Sa oko 1.000 kvadratnih metara jedara, u povoljnim uslovima, brod plovi brzinom 13 čvorova. Kada se kreće svojim ugrađenim 6-cilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga, ekonomska brzina mu je šest a maksimalna osam čvorova.

"Palinurom“, komanduje kapetan fregate Marko Filzi. Stalnu posadu broda čini 100 ljudi od kojih su šest oficira, 25 podoficira i 69 mornara.