Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Rafailovići: Uhvatili morskog psa od tri metra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Poznati ribar Ilija Rafailović iz Rafailovića, uhvatio je rano jutros na otvorenom moru 2,8 metara dugog morskog psa, takozvanog glavonju.

Rafailović, koji je vlasnik restorana ''Tri ribara'' u ovom primorskom mestu, profesionalno se bavi ribolovom, gotovo tri decenije, kazao je za "Vesti" da je morskog psa sa svojim bratnacem i kolegom uhvatio na 18 milja od obale, na 120 metara dubine.

Inače, pošto je kapitalni ulov donet u Rafailoviće, o svemu je obavešten i Institut za biologiju mora iz Kotora koji je potvrdio da je reč o morskom psu ''glavonji'' (lat. Hexanchus griseus), čije iznutrice nisu za ljudsku upotrebu.

Glavonja je vrsta je morskog psa, kog nazivaju i pas glavonja šestoškrgaš, pas volonja sivac, sivi morski pas, pas volonja šestoškrgaš. Ova vrsta je jedna od većih vrsta, naime, najveći uhvaćeni primerak imao je 482 centimetara. Telo mu je vrlo snažne građe, a njuška opravdava njegovo englesko ime (bluntnose=tuponosni).

Njuška mu je tupo zaobljena sa šest škržnih otvora sa svake strane, a ne pet kao što je to uobičajeno kod morskih pasa. Ima fluorescentno zelene oči, a telo mu je sivo-crne do čokoladno smeđe boje, koja ide ka svetlijoj prema trbuhu. Na stranama ima vidljivu svetliju crtu, a krajevi peraja su skoro beli.

Hrani se isključivo onim što ulovi, a to su druge vrste morskih pasa, raže, druge vrste riba, lignje, rakovi, kozice, pa čak i morski sisavci poput tuljana.

Izvor: www.vesti-online.rs