Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Sibirske rupe i Bermudski trougao "rođaci"?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ruski naučnik veruje sa su razlozi nastanka kratera u Sibiru i Bermudskog trougla isti. Misteriozne rupe koje su ranije ove godine počele da se pojavljuju u Sibiru, inspirisale su brojne teorije o njihovom poreklu.Naučnici sada veruju da su nastale zbog podzemnih eksplozija plina.

Prema jednoj od teorija, isto ovo objašnjenje moglo bi da razjasni i nestanak brodova i aviona u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trougao, piše "Dejli Mejl" (Daily Mail).

Za tri ogromne sibirske rupe tvrdilo se da su ljudska podvala, posledica pada meteorita, ali i zalutalih raketa. Međutim, nakon sondiranja najvećeg kratera naučnici su saopštili kako su uzrok najverovatnije podzemne eksplozije plina.

Zagrevanje iznad površine zbog neobično toplih klimatskih uslova i odozdo zbog geoloških linija razdvajanja, dovelo je do ogromnog ispuštanja plinskih hidrata. To su oblici vode nalik ledu koji sadrže molekule plina, uglavnom metana.

Oslobađanje hidrata plina bio je glavni element nastanka kratera, smatraju naučnici. Ti hidrati osim u regionima poput Sibira, u nekim delovima sveta postoje na dnu okeana.

Bermudski trougao nalazi se između Bermuda, Floride i ostrva Puortorika u Atlantskom oceanu, a i on bi mogao biti posledica reakcija hidrata plina, tvrdi ruski naučnik Igor Jelcov.

Ti hidrati se aktivno raspadaju, prilikom čega se metanski led pretvara u plin. To liči na nuklearnu reakciju iz koje nastaju ogromne količine plina.

Posledica je zagrevanje okeana, a brodovi počinju da tonu u vodu koja sadrži veliku količinu plina. I vazduh na tom području postaje prezasićen metanom zbog čega atmosfera postaje izuzetno turbulenta što dovodi do pada aviona.

Inače, Državna kancelarija za okeane i atmosferu američke vlade za nesreće na području Bermudskog trougla krivi loše vreme i navigaciju. Tvrde da se broj nestalih vozila na tom području ne razlikuje od ostatka sveta. Teoriju da je misteriozna natprirodna sila kriva za nesreće brodova i aviona nazivaju mitom.

Izvor: www.mondo.rs