Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

RIBA MONSTRUM: Prva slika užasavajućeg čudovišta iz morskih dubina!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ova riba je specifična po tome što ima "štap za pecanje" sa mamcem. Zapravo, radi se o svetlećoj izraslini na vrhu šiljka iz leđnog peraja kojom mami svoj plen Ovo neverovatno biće zovu još i crni morski đavo, jer izgleda podjednako opako sa šiljastim zubima i ogromnom čeljusti i zasigurno je poslednja stvar sa kojom bi hteli da se sretnete dok se brčkate u moru.

Međutim, možete da budete mirni jer je ova morska riba velika čitavih 9 centimetara, a naučnici su je snimili na dubini od 600 metara u kanjonu Monterej kod Kalifornije. Ova riba je specifična po tome što ima “štap za pecanje” sa mamcem, zapravo radi se o svetlećoj izraslini na vrhu šiljka iz leđnog peraja, kojom mame svoj plen.

Ova riba nije građena da bude vrhunski plivač, ali to nadomešćuje tako što je fenomenalan lovac.

U mraku na dubinama na kojima živi leži potpuno nepomično i čeka svoj plen da se “upeca”. Jedino što se vidi je njen mamac, a kad joj se približi neka manja riba ili lignja, zgrabi je svojim čeljustima. Njeni zubi su okrenuti i prema unutra, pa tako plen nema apsolutno nikakve šanse da joj pobegne.

- Ovo su lovci iz zasede – rekao je Brus Robinson koji je vodio misiju u kojoj su koristili robotsku podmornicu i koji veruje da je ovo prvi put da su snimili živu ribu iz roda melanocetus na takvoj dubini.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=VqPMP9X-89o

Izvor: www.telegraf.rs