Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Pismo engleske aristokratkinje sa Titanika na aukciji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BOSTON -Pismo koje je svojeručno napisala engleska aristrokratkinja koja je preživela nesreću Titanika i ukrcala se u skoro prazan čamac, zbog čega je po povratku kući doživela osude, prodaje se na aukciji u Americi. Vrednost pisma na dve stranice koje je Lejdi Daf Gordon napisala brzo po potonuću čuvenog broda, procenjuje se na između 4.000 i 6.000 hiljada dolara i od 15. do 21. januara prodavaće se na internet stranici aukcijske kuće Rauction, a na aukciji u Bostonu 22. januara, prenosi agencija Fena.

U pismu iz 1912, naslovljenom na jednog prijatelja, Lejdi Daf Gordon koja je tada imala 48 godina, žali se na prijem u Engleskoj gde se čini da nije učinjeno sve što je bilo moguće da Titanik ne potone.

Naime, Daf Gordon, slavna modna kreatorka i njen suprug Ser Kozmo (49), putnici u prvom razredu, ukrcali su se u čamac za spasavanje u kome je bilo tek 12 preživelih, među kojima je bilo sedam članova posade, a mogao je da primi 40 ljudi.

Inače, par je optužen da je platio posadi da se ne vraća po unesrećene, ali su se te optužbe u istrazi pokazale neosnovanim.

Titanik, za koga se mislilo da je nepotopiv, potonuo je 15. aprila 1912. u severnom Atlantiku pošto je udario u ledeni breg, pri čemu je poginulo oko 1.500 ljudi.
Izvor: www.rtv.rs