Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Tužen čovek koji je 13 meseci bio izgubljen na moru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon 13 meseci koje je proveo kao brodolomnik na Pacifiku, Hose Alvarenga je tek godinu dana posle toga doživeo šok. Ko i zašto želi da tuži ovog brodolomnika?

Sam, izgladneo i dezorijetisan izdržao je neverovatnih 13 meseci, sve dok ga nije pronašla grupa lokalaca. Danas, godinu dana kasnije, Hose je napisao knjigu o svom neverovatnom iskustvu, a uz nju dobio - tužbu.

Priča započinje krajem 2012. godine, kada je Hose sa svojim prijateljem Ezekijelom Kordobom (24) isplovio u skromnom brodiću, uputivši se u lov na ajkule.

Upali su u oluju, a more ih je nasukalo na jedno od mnogobrojnih koralnih ostrva na kojem nije bilo stanovnika. Kada su uvideli da su se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji, počeli su da preživljavaju kako znaju i umeju, loveći ribu i ptice. Veliki problem je bio nedostatak vode, pa su nesrećni brodolomnici bili primorani pa piju sopstveni urin.

Prema Hoseovim rečima, njegov saputnik Ezekijel nije mogao da izdrži, i preminuo je nekoliko nedelja kasnije. Hose je uspio da izdrži čak 13 meseci, sve dok ga nova oluja nije odnela blizu obale Maršalskih ostrva, čak 8 hiljada kilometara od mesta sa kojeg je prvobitno isplovio, gde je i pronađen 30. januara prošle godine.

Nedugo zatim, izrazio je želju da napiše knjigu o neverovatnom iskustvu koje je preživeo, a dobio je i nekoliko ponuda za snimanje dokumentarnog filma.

Na putu za rodni El Salvador, kako bi posle dužeg vremena video roditelje, posvađao se sa svojim advokatom Benediktom Perlerom.

Posle samo nekoliko dana, advokat Perlera je počeo da zastupa porodicu preminulog Hoseovog saputnika, Ezekijela Kordobe, koja tuži preživelog brodolmnika smatrajući da i oni imaju pravo na finansijsku dobit od izdavanja romana i snimanja dokumentarnog filma, i to ni manje ni više nego na milion dolara.

"Porodica Kordoba smatra da ima pravo na deo dobiti, s obzirom da je i njihov sin bio sa Alvarengom. Štaviše, sumnjamo da je Ezekijel preminuo baš onako kako je Alvarenga ispričao", izjavio je advokat Perlera.

Alvarenga (38) se ponovo sreo sa svojom porodicom u El Salvadoru, a u specijalnom intervjuu za američku televiziju "En Bi Si" istakao je da je nekoliko puta bio na ivici da počini samoubistvo, ali da je uspeo da "izdrži sve nevolje."

"Želeo sam da oduzmem sebi život, ali pitao sam boga da li želi da me spase. Verovao sam da hoće, i na kraju se to i desilo", kaže preživeli ribar.

Izvor: www.b92.net