Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Evropa apeluje na Balkan: Spasimo “zver iz reka”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Mladica može dostići veličinu prosečnog čoveka i živeti gotovo 30 godina, ali je njeno poslednje utočište trenutno Balkan.

“To je brza, vitka i elegantna riba. Veoma lepa”, kaže Ulrih Ajhelman za ribu koja se na engleskom zove “dunavskim lososom”.

Mladice trenutno ima samo u dunavskim pritokama na Balkanu – od Slovenije do Crne Gore.

“Evropljani uvek apeluju na očuvanje tigrova u Aziji, ali mi imamo svog tigra koji je ugrožen – mladicu”, kaže Ajhelman, koji je sa ekipom BBC-ja obišao obale Save u Sloveniji.

“Ribe su dobar indikator zdravlja reka”, objašnjava Stiven Vajs, američki naučnik koji trenutno živi i radi u Gracu i koji je jedan od autora nove studije koja upozorava da izgradnja brana na rekama može izbrisati mnoge vrste.

Mladicama je, na primer, potrebno mnogo prostora, brza i čista voda i vrlo specifično stanište, kako bi opstala.

Ekolozi u saradnji sa Slovenačkim savezom ribara sada pokušavaju da spasu šta se spasti može pod parolom “Save the Sava” (Spasite Savu).

Slovenija trenutno mnogo ulaže u poribljavanje. Svake godine u Savu se ubaci nekoliko hiljada jedinki mlađi.

U prirodi, mladice se pare tako što ženka bira pogodno tlo na rečnom tlu, a zatim sa svojim “izabranikom” izvodi zavodnički ples. Zatim u šljunak polaže jaja, koja mužjak oplođava.

Brižna majka potom prekriva jaja tankim slojem peska, preciznim mahanjem repa. Posle nešto više od mesec dana rađaju se mlade ribe. One su pravi vladari reka Balkana.

Izvor: www.b92.net