Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

30 GODINA PRE TITANIKA: Drugi po veličini transatlantski parobrod na svetu zvao se Srbija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

"Kunard" je odlučio da ovom brodu da ime Srbije, države koja se tek oslobodila od Otomanske Turske i dobila međunarodno priznanje, zbog njenog ugleda koji je tada bio veoma veliki

S.S. Servia (Srbija) je bio putnički transatlantski linijski parobrod sa dva dimnjaka izgrađen u brodogradilištu "Džon Braun end Kompani", Klajdbenk, Škotska, za poznatu brodarsku kompaniju "Kunard Lajn".
Imao je četiri palube i šetnu palubu. U vreme njegovog porinuća 01.03.1881. godine, to je bio drugi najveći brod na svetu sa 515 metara dužine i 52,1 metara širine, nakon čuvenog S.S. "Great Easterm". Brod je na prvo putovanje krenuo 26.11.1881. godine iz Liverpula za Njujork.

S.S. "Servia" je bio prvi čelični brod izgrađen za kompaniju "Kunard". On je takođe prvi transatlantski linijski brod osvetljen električnim sijalicama sa žarnom niti. Iako on nikada nije osvojio čuvenu Plavu traku za brzinu (Blue Riband) ipak je bio prvi "Kunard"-ov transatlantik na kome je testiran čelični trup i električna rasveta.

Inače, "Servia" (Srbija) je stari engleski naziv za modernu današnju Srbiju. "Kunard" je odlučio da ovom brodu da ime Srbije, države koja se tek oslobodila od Otomanske Turske i dobila međunarodno priznanje, zbog njenog ugleda koji je tada bio veoma veliki.

S.S. "Servia" je prešao Atlantik ukupno 171 put.

"Sevia" je imala javne sobe većeg luksuza od ranije poznatih. Od tri palube, na gornjoj su se nalazile mini kuće za putnike A klase, u sobama je bilo dozvoljeno pušenje, a dame su imale luksuznu dnevnu sobu kao i muzičku sobuUlaz i glavno stepenište bili su najveći koji su se ikada pojavili na ijednom brodu, i bili su obloženi javorom i jasenom. Na glavnoj palubi nalazila se i ogromna biblioteka. 24 sobe "A" klase nalazile su se na krmi, dok je trpezarijski salon bio smešten napred. U salonu moglo je da sedi i do 480 ljudi na 5 dugačkih stolova koji su bili bogato dekorisani urezanim panelima. U centru salona bio je i i veliki svetlarnik.

Na donjoj palubi bilo je osoblje i trpezarija kao i 82 dodatne kabine "A" klase. Prednji deo bio je rezervisan za 730 putnika treće klase.