Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Replika Lafajetove Hermione stigla u Halifaks

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, stigla je danas u Halifaks, poslednju etapu na obali Severne Amerike pre povratka u Francusku."Hermionu", simbol francusko-američkog prijateljstva, dočekalo je u luci nekoliko stotina ljudi.

Dolazak broda u Halifaks predviđen je u znak obeležavanja bitke kod Luisburga u julu 1781. godine usred rata za nezavisnost. "Hermiona" i drugi francuski brodovi napali su u Halifaksu nekoliko zgrada britanske mornarice, koja se na kraju predala.

"Hermiona" je 4. jula učestovala je u nautičkoj paradi u Njujorku, tokom koje je "pozdravila" Kip slobode u SAD koje su tog dana obeležavale državni praznik, Dan nezavisnosti.

Prolazak pored Kipa slobode, koji je takođe simbol prijateljstva Francuske i SAD, bio je cilj putovanja "Hermione", koja je 5. juna iz Francuske stigla u Jorktaun posle šest meseci plovidbe preko Atlantskog okeana.

Posle obilaska kanadske obale, brod se 10. avgusta vraća u Francusku.

Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona. Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.

Replika "Hermione", 65 metara dugog broda čija je izgradnja počela 1997, porinuta je u francuskoj luci Rošfor, odakle je i Lafajet zaplovio ka Americi.

Izvor: www.mondo.rs