Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Ostrva fantomi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

O misterioznim ostrvima, koja su se pojavljivala i nestajala, u prošlosti su se pričale najfantastičnije priče. Spominjale su se tajanstvene eksplozije i vulkanske erupcije, zli čarobnjaci i fantomi, bogovi mora i bića u misterioznim letelicama.

Kada su Mavri u 8. veku zauzeli Španiju, legenda kaže da su sedam katoličkih biskupa, s nadbiskupom iz Oporta na čelu, ukrcali grupu izbeglica na nekoliko brodova i otplovili na zapad. Nakon dugog lutanja iskrcali su se na ovećem, živopisnom ostrvu na kojem su osnovali sedam gradova.

O ostrvu Sedam gradova od tog se trenutka pričaju kontroverze. Mnogi moreplovci su ga smatrali fantomskim, a u 12. veku arapski kartograf Idrisi, piše o jednom ostrvu u Atlantiku, gde je nekad ranije postojalo sedam gradova.

Ali, ostrvo se ne pominje do 15. veka. Tada se na mapama italijanskih i španskih moreplovaca, u zapadnom delu Atlantika pojavljuje ostrvo Antilija sa sedam gradova neobičnih imena: Azaj, Ari, Haisos, Anzuli, a 1474. godine portugalski kralj Alfonso V poklanja kapetanu Telesu "Sedam gradova i druga ostrva na Atlantiku, severno od Gvineje."

Beg od broda

Na starim pomorskim mapama ucrtani su mnoga fantomska ostrva, ali je posebno zanimljivo jedno, koje se minulih vekova javljalo i nestajalo u različitim delovima Atlantskog okeana. Nestajalo je čim mu se brod približi. Nazivali su ga Breasil, Brezil ili Brasil, a u njegovo se postojanje verovalo sve do 19. veka.

Izvor: www.vesti-online.com