Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu07252024

Last update05:30:53 PM

Najduži most na svetu se nalazio u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Da li ste čuli za Trajanov most na Dunavu? Verovatno ne. Zato što vas iz nekog razloga u školi nisu naučili da je najveći i najčudesniji most koji je postojao nekih 1.000 godina na svetu bio upravo na teritoriji Srbije.

Nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova, imao je preko 1000 metara i isto toliko godina je bio najduži most ikada sagrađen.

Trajanov most je otvoren 105. godine za vreme Drugog pohoda na Dačane rimskog Cara Trajana.

Spajao je Gornju Meziju i Dakiju odnosno današnju Srbiju i Rumuniju, dve provincije Rimskog carstva. Dunav je spojio na čudesnoj Đerdapskoj klisuri.

Konstrukciju mosta je osmisli verovatno najpoznatiji arhitekta Rimskog Carstva tog vremena Apolodor iz Damaska.

Izbor mesta je iako nelogičan na prvi pogled zbog velike širine vrlo mudar. Dunav je tu širok ali plitak i miran.

Takođe, prilikom izgradnje mosta bilo je lako preusmeriti Dunav.

Nije sasvim jasno koliko je most potrajao. Po svemu sudeći je namerno srušen po naređenju cara Aurelijana (270-275) posle povlačenja Rimljana pred najezdom Varvara.

Zanimljivo je da se izgled mosta i dalje nalazi na Trajanovom stubu u Rimu. Još zanimljivije je da su se poslednji stubovi mosta mogli videti u 19. veku za vreme niskog vodostaja Dunava. Čak 1932. godine locirano je 16 ostataka stubova. I danas se zna za desetak poslednjih koji mogu da se uoče.

Danas možete da vidite i Trajanovu Tablu koja se nalazi u Đerdapskoj klisuri i koja je podignuta prilikom Trajanovih pohoda na Rimskom putu.

I za kraj, imate jedinstvenu priliku da vidite kako je most izgledalo. Dan Marino je uradio 3D rekonstrukciju i podelio je sa svima:

https://vimeo.com/52953688

Izvor: www.dominomagazin.com