Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu07182024

Last update05:30:53 PM

Ekološko plovilo letnja atrakcija na Rastovničkom jezeru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prokupčanin Marko Đorđević, zaljubljenik u prirodu i pecanje, boraveći često na jezerima, i sakupljajući plastične flaše koje nemarni posetici ostavljaju za sobom, došao je na ideju da od njih napravi čamac i na taj način ukaže na značaj očuvanja prirode.

Neobično plovilo koje je napravio izaziva veliku pažnju i prava je atrakcija na Rastovničkom jezeru kraj Prokuplja, koje je ovih vrelih dana prepuno kupača.

Za barku "Flajku", kako je nazvao zbog materijala od kojeg je napravljena, Marku je bilo potrebno 220 flaša, 20 balona, malo lepka, žice i mnogo dobre volje.

"Mnogi nisu verovali da moze da se napravi jedan ovakav čamac. Konstrukcija je od starog poljskog kreveta. Sve flaše su vezane za tu konstrukciju. Dno je duplo, unutra su daske, sa strane su stabilizatori da se ne prevrće. Ima suncobran, tendu, da štiti od sunca. U suštini, dobar je, može da ponese dvojicu odraslih", kaže Marko Đorđević.

"Ja i moji drugari smo sakupljali flaše i pomagali tati. Baš nam je bilo zabavno", kaže Hana Đorđević.

Neobičan čamac izazvao je veliko interesovanje kod kupaca, a bilo je i onih koji su poželeli da se provozaju.

"Bilo mi je interesantno da me provozaju. Super je vožnja, udobna", kaže Lazar Stojković.

"Ja im kažem ubacite u četvrtu brzinu, a oni kažu, ne može, ima samo tri!", kaže Mile Smiljković.

Marko je veliki zaljubljenik u prirodu. Na ideju da napravi ovakvo plovilo došao je sa svojim drugom Ivanom, sakupljajući otpad koji za sobom ostave nemarni posetioci.

"Apelovao bih na sve ljude da čiste za sobom, pa i ako mogu i za drugima da počiste, jer priroda je lepa i najbolji je odmor za dušu", kaže Ivan Stamenković.

Čamac su do sada provozali Rastovničkim i Bubličkim jezerom, a nameravaju da to učine i na jezerima i rekama širom Srbije, gde odlaze na pecanje.

"Svi gledaju u čamac kada ga vozimo na gepek- svi!", kaže Marko Đorđević.

Upravo je to, što, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, bio cilj da ovoj dvojici drugara uspe misija kojom žele da ukažu na značaj očuvanja prirode.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2016/07/25/8179925/Camac%20250716.mp4

Izvor: www.rts.rs