Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brod Argus: Čudo nauke i dalje neiskorišteno

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Usred vojne marine u Beogradu, čvrsto privezan za dok, istraživački brod Argus godinama čeka da isplovi.

Brod Argus, jedinstvena naučno-istraživačka laboratorija za ispitivanje rijeka, već 13 godina je u posjedu Srbije. Poklon je njemačke vlade, a u Srbiju je stigao zahvaljujući zalaganju nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića. Iako je namijenjen naučnicima, istraživači iz Srbije nemaju pristup tom brodu.

Usred vojne marine u Beogradu, čvrsto privezan za dok, istraživački brod Argus godinama čeka da isplovi. Obilazi ga jedino domaćin broda Tomislav Anđić, koji ga održava od prvoga dana.

"Imao sam čak namere par puta da odustanem od ove priče što se tiče ovog Argusa, jer sam uložio dobrih deset i više godina, ne posla, nego života, da bi opstao, jer mislim da vredi", kazao je on.

Jedinstvena ploveća laboratorija

Argus je jedinstvena ploveća laboratorija. Potpuno je opremljen za podvodna istraživanja. Njegove instrumente, međutim, rijetko ko koristi. Naučnici ga već godinama pokušavaju uključiti u svoja istraživanja. Imaju ideje i za projekte i za studentske ekspedicije.

"Mi bismo ga koristili svaki dan, jer je to stvar prestiža, stvar, ako hoćete, onih mladalačkih maštarija, kad ste kao student gledali Žaka Kustoa i njegovu ekipu. Tako zamišljate neko istraživanje na vodi. Imate lep veliki brod, vozi vas neko, vi uzimate uzorke, pa ste dan i noć na poslu i neće niko da iskoristi. Ako neće niko da iskoristi, onda to nije za nas", istakao je Aleksandar Hegediš, profesor bioloških nauka.

Mladu naučnicu Milicu Jaćimović posebno interesiraju hidrobiološka istraživanja. Za projekte koje je željela raditi na brodu podršku nadležnih nije dobila.

https://www.youtube.com/watch?v=x_675VuIjpc