Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav meka za šverc crnog zlata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Milionski „biznis" - Kapetan i glavni mehaničar, osumnjičeni za krijumčarenje, kažnjeni sa 450.000 dinara. Švercerski raj na rekama oko Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Banovaca, Slankamena.

Službenici odseka za kontrolu vodnih puteva Uprave carina zaplenili su na sidrištu u Novom Sadu ukupno pet hiljada litara evrodizela, koji je krijumčaren u rumunskom teretnom brodu.

Kako saznaje Press, ogromna količina goriva zaplenjena je pri redovnoj reviziji broda „Merkur 301", koji je u Novom Sadu pristao 3. septembra. Kao deo brodskog tovara prijavljena je količina od čak 64.582 litra nafte, a kako je potvrđeno iz Uprave carina za naš list, tom prilikom je posada broda u jednom od strukturnih tankova krila i dodatnih pet tona piratskog goriva.

Dupli tankovi

- U tanku koji se u brodskim knjigama vodi kao tank A-10 prijavljena je, najpre, količina od 4.575 litara, ali prema meraču koji je prepravljen u svrhu krijumčarenja nafte i koji stoga pokazuje netačnu količinu goriva. Zbog sumnje da se pored strukturnog tanka u brodu nalazi i posebno napravljen tank namenjen za krijumčarenje goriva, sprovedena je detaljna provera. Nakon merenja ispravnim meračem, ustanovljeno je da tank, zapravo, sadrži 9.515 litara, odnosno da je krijumčareno 4.940 litara evrodizela - rečeno je za naš list u Upravi carina.

Kako saznajemo, reč je o rumunskom teretnom brodu, na kome je bilo prijavljeno osam članova posade, a glavni osumnjičeni za šverc su kapetan i glavni mehaničar broda, obojica rumunski državljani. Njima su izrečene novčane kazne od 450.000 dinara, koje je platio rumunski kapetan broda J. C.

Službenici odseka za kontrolu vodnih puteva Uprave carina godišnje zaplene oko 400 tona derivata, što je, prema rečima upućenih, „tek mali procenat onoga što se prokrijumčari" na rekama. Velike količine, upravo ovako švercovanog goriva, potom se preprodaju u velikim gradovima i njihovim prigradskim naseljima. Mnogi građani svoje automobile voze na dosta jeftinijem gorivu, kupljenom od preprodavaca, što je naročito slučaj u poslednjih godinu dana kada je i uočen nagli porast šverca benzina.

Dobro upućeni izvor Pressa objašnjava da su švercerski rajevi na rekama oko Pančeva i Smedereva. Dizel se pretače i u Banovcima i Slankamenu, dok se u poslednje vreme gorivo često krije i u tankovima na novosadskom toku Dunava. Država, na ovaj način, gubi milionske svote novca zbog nenaplaćenih akciza, a zarada švercera je dobra, jer je rizik mali.

Izvidnice duž obale

- Posade brodova su više nego spremne da se ugrade u aranžman i nadomeste bedne plate koje im daju domaći vlasnici. Dešava se i da se otima tovar, ali do policije ne stiže mnogo prijava, navodnog, otimanja, ne samo zato što nema nasilja nad posadom koja je u dilu, nego i zato što „lopovi" uzimaju samo manji deo goriva. Najbezbedniji su manji odlivi, brod po brod, pošto plen ne premaši gubitak pri transportu koji je dozvoljen ugovorom prodavca i legalnog kupca, koji se onda i ne raspituje u policiji šta se dogodilo sa ostatkom robe - kaže dobro obavešteni izvor.

Šverceri se služe izvidnicama postavljenim duž obale, kako bi motrili na rečne patrole i dojavili saučesnicima ako policija i carina krenu u njihovom pravcu.

- U ekstremnim slučajevima, straže se postavljaju na svakih pet kilometara uz obalu i to su, neretko, grupe koje, navodno, pecaju, a u čamcu imaju 'motorolu' za dojavu - dodaje izvor Pressa.

Bez zatvora

U slučaju da šverceri dospeju na sud, u najboljem slučaju nastradaće kapetan ili osoba na brodu, ali ne i prva ruka, odnosno mozak operacije i svi umešani u krijumčarenje robe. Kako saznajemo, za rumunske državljane uhvaćene u Novom Sadu sud je izrekao obaveznu zaštitnu meru oduzimanja robe, ali pošto je reč o fizički nedostupnoj robi, koju je gotovo nemoguće iscrpiti iz specijalno nadograđenog tanka, naplaćena je protivvrednost robe u iznosu od 439.000 dinara. Niko od aktera nije zadržan u pritvoru. Okrivljeni su priznali delo i platili propisanu novčanu kaznu.

Izvor: www.pressonline.rs