Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srpski i mađarski brodovi izrešetali metu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Profesionalni pripadnici artiljerijske specijalnosti rečnih jedinica Prvog rečnog odreda Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za protivminska dejstva oružanih snaga Mađarske izvršili su na Privremenom strelištu „Titel“,na reci Tisi, pojedinačna artiljerijska gađanja iz brodskog naoružanja ciljeva na kopnu i vodi, s rečnih minolovaca iz sastava Rečne flotile.

Oružane snage Mađarske, poput Rečne flotile, u svom naoružanju poseduju rečne minolovce tipa „neštin“, međutim ne raspolažu i odgovaraajućim strelištem za gađanja iz brodskog naoružanja s vode pa je za pripadnike Čete rečnih brodova gađanje na Tisi bilo sasvim novo iskustvo i jedinstven doživljaj. 

Bojevom gađanju prethodile su višednevne zajedničke teoretske i praktične pripreme profesionalaca dveju vojski. To je doprinelo da, kako je ocenio komandant Kopnene vojske VS general-potpukovnik Ljubiša Diković, učesnici artiljerijskog gađanja pokažu vrhunsku stručnost, organizaciju i planiranje.

– Na vežbi smo rešavali vatrene zadatke u takozvanom smaknutom poretku gde se brodovi kreću jedan pored drugog i istovremeno gađaju jedan cilj – istakao je general Diković. – Ovim gađanjima uverili smo se da raspolažemo visokim stepenom interoperabilnosti i da možemo zajednički izvršavati i najsloženije zadatke.

– Za izuzetne pogotke zahvaljujem se pripadnicima Vojske Srbije. Dogovorili smo se da nastavimo saradnju, što podrazumeva da će pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije iduće godine biti gosti oružanih snaga Mađarske – rekao je komandant Kopnene vojske OS Mađarske brigadni general Janoš Husar. 

Artiljerijsko gađanje na Tisi kod Titela potvrdilo je i da su dve vojske spremne da odgovore modernim bezbednosnim izazovima na velikim evropskim rekama. 

Od 2009. godine vojske Srbije, Mađarske i Rumunije redovno održavaju vežbe jednom godišnje. Uz proveru borbenih sposobnosti, na vodi uvežbavaju i obučenost da pomognu civilnom stanovništu u priobalju u slučaju poplava i drugih elementarmnih nepogoda.

Izvor: www.dnevnik.rs