Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Marina sa pet zvezdica

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

{youtubejw}8ziuDTHVURQ{/youtubejw} Od planirane izgradnje 17 marina na delu Dunava koji teče kroz Srbiju, do sada izgrađena samo apatinska. Očekuje se da ta marina dobije kategoriju "četiri sidra", što je kao pet zvezdica u hotelijerstvu.
Na Dunavu, kroz Srbiju, planira se izgradnja 17 marina po međunarodnim standardima, a do sada je izgrađena samo jedna, i to u Apatinu.

Izgradnja marine koštala je oko četiri miliona evra, a finansirana je novcem iz Nacionalnog investicionog plana, pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja i opštinske kase.

Građevinci su bili brži od zakonodavca, pošto su Marinu u Apatinu izgradili pre dve godine, a Pravilnik o nautičkom turizmu usvojen je pre desetak dana.

Marina će, tek sada, moći da dobije kategorizaciju i tako postane deo evropske mreže rečnih marina. Apatinsku marinu očekuje četiri sidra, što je kao pet zvezdica u hotelijerstvu. Od 400 vezova, svi su izdati.

"Mi smo najveći broj vezova izdali našim građanima koji tu ostavljaju i održavaju svoje čamce. Tu su i strane jahte, pre svega iz Nemačke. Ostavljaju ih preko cele zime. Plaćaju za sada hiljadu evra. To je mnogo jeftinije nego u drugim marinama. Međutim, pošto mi sada tek stičemo afirmaciju, hteli smo da idemo sa niskim cenama", kaže predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić.

Prošle zime tek nekoliko stranih jahti zimovalo je u Apatinu, ali posle donošenja Pravilnika osnovaće se Javno preduzeće koje će rukovoditi marinom i pozicionirati je na tržištu.

Marina u Apatinu ima sve što je nautičaru potrebno. Uz svaki vez nalazi se priključak za struju i vodu, a tu je servis za popravku plovila i prodavnica rezervnih delova. U sklopu marine su i restoran, apartmani, ronilački klub, benzinska pumpa i na suvom i na vodi.

Gojko Grbić iz Turističke organizacije Apatina napominje da je tu moguće direktno na pontonu da se natoči gorivo dodajući da je po tome marina jedinstvena.

U blizini marine je novo pristanište za putničke brodove. Njegovu izgradnju, kao i obaloutvrdu, finansirala je Svetska banka.

Dunav je važan evropski koridor, pošto će se kroz saradnju sa podunavskim zemljama, Srbija najpre približiti Evropskoj uniji.

Izvor: www.rts.rs