Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav simbol jedinstva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Reka Dunav predstavlja sastavni deo identiteta zemalja podunavskog regiona i simbol jedinstva kome sve one teže, rekao u Bukureštu ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je u Bukureštu da Dunav, o kome je još Herodot pisao kao o vezivnoj niti Evrope, predstavlja sastavni deo identiteta zemalja podunavskog regiona i simbol jedinstva kome sve one teže.

 "Čudesno je stajati na obalama Dunava, koji je milenijumima bio stalni i budni svedok plima i oseka evropske istorije. Verujem da će u naše doba on biti katalizator koji će naš deo Starog kontinenta pretvoriti u region u kome će svi uživati dobrobiti sigurnog i stabilnog mira," rekao je Jeremić.

Jeremić je u Bukureštu učestvovao na neformalnom sastanku šefova diplomatija podunavskog regiona.

Ministar Jeremić je rekao da je jedan od prioriteta Srbije, koja je trenutno predsedava Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Centralnoevropskoj inicijativi i Jadransko-jonskoj inicijativi, bilo i usvajanje Strategije EU za Podunavski region i proglašenje ovog područja za zvaničan makroregion EU. To je ostvareno poslednjih dana mađarskog predsedavanja.

Pomenuta strategija je dobrodošao pomak u razvoju odnosa između članica Evropske unije i onih koje to nisu, rekao je Jeremić.

"Po prvi put u istoriji EU zemlje koje nisu članice smatrane su ravnopravnim partnerima u sprovođenju politike usmerene na ostvarenje kohezije u EU," kaže Jeremić.

Put koji povezuje istok i zapad 

Takav pristup, ocenio je, pruža mogućnost za optimalno korišćenje Dunava kao transevropskog plovnog puta koji povezuje istok i zapad, sever i jug. 

"Sprovođenje projekata iz Akcionog plana će nas još više približiti, pomažući nam da razvijemo privrede naših zemalja, ojačamo zaštitu čovekove okoline i stvorimo nova i bolje plaćena radna mesta," rekao je ministar.

Jeremić je ocenio da još više sredstava iz IPA fondova treba posvetiti ostvarenju tih ciljeva i napomenuo da je Srbija već namenila više od 18 miliona evra iz IPA fondova za projekte vezane za Podunavlje.

Od tih sredstava 6, 5 miliona evra namenjeno je za revitalizaciju tvrđave Golubac, a 4,4 miliona evra za prečišćavanje vode u Velikom Gradištu.

Od 11 prioritetnih područja koje danas razmatramo, Srbiji je poverena koordinacija dva područja, podsetio je ministar.

Prvi je poboljšanje mobilnosti kroz povezivanje Dunava sa želežničkim, putničkim i vazdušnim saobraćajnim mrežama, a drugi je koordinacija razvoja društva znanja u podunavskom makroregionu, rekao je Jeremić.

 

Izvor: www.rts.rs