Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pojačana kontrola kvaliteta vode

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Izuzetno nizak vodostaj Save i Dunava koji je zabeležen poslednjih dana nije uticao na snabdevanje vodom i plovidbu rekama.

 

U Beogradskom vodovodu i kanalizaciji(BVK) kažu za Danas da trenutno izuzetno niski vodostaji na Savi i Dunavu, naročito u poređenju sa vodostajima u istom periodu prošle godine, i „suvo“ podzemlje, kao posledica izostanka padavina u dužem vremenskom periodu, ne ugrožavaju vodosnabdevanje potrošača. Oni naglašavaju da se vrši pojačana kontrola kvaliteta vode.

- Što se tiče kontrole kvaliteta vode, ona se sprovodi svakodnevno i to u više nivoa. U Beogradskom vodovodu sprovode se dva nivoa kontrole i to u pogonskim laboratorijama i službi sanitarne kontrole, dok treći nivo kontrole sprovodi Gradski zavod za javno zdravlje. Kontrole se sprovode prema važećim propisima koji su stroži čak i od pravila i preporuka Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga ne postoji nikakva mogućnost zagađenja, a broj od 15.000 uzoraka godišnje govori da je voda koju proizvodimo provereno dobrog kvaliteta - kažu u BVK.

Inače, prema podacima dobijenim iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije, sa kojima je BVK u svakodnevnom kontaktu, u narednom periodu se očekuju padavine, pa tako i porast vodostaja.

U Lučkoj kapetaniji navode da plovidba Dunavom i Savom nije znatnije otežana i da se ne planira obustavljanje saobraćaja.

- Što se tiče Beograda, nema elemenata ugroženosti. Posebno je ugrožen apatinski deo, gde je stalo preko 100 brodova, ali beogradskom delu ne preti takav scenario jer je dotok vode, zbog Đerdapa, još uvek dobar - kažu u Lučkoj kapetaniji.

 

Izvor: www.danas.rs