Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Нов колектор и забрана излова

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

БАЧКА ПАЛАНКА: За тридесетак хиљада становника Бачке Паланке заливно језеро Тиквара много је важније од велике реке на чијој левој обали се варош сместила.

 И Дунав и језеро удаљени су од центра града само десетак минута пешачења,

  • Низак водостај угрозио живи свет Тикваре
 
Низак водостај угрозио живи свет Тикваре

али је Тиквара оно што је само паланачко. Заливно језеро има на два места везу са реком, па када је водостај Дунава висок вода и риба улазе у језеро, а када опада, празни се и језеро.

Ова вода важи за највећи зимовник беле рибе у току Дунава кроз Србију, а специфичност је што се налази у истоименом Парку природе, па је заштићена. Баре које се уливају у језеро граниче се са првим градским кућама. Парк природе простире се на 508 хектара, а под водом, иначе мрестилиштем слатководне рибе, налази се 42 хектара.

Овогодишњи екстремно низак водостај Дунава, а најстарији кажу да су о овако малој води слушали од старијих са почетка прошлог века, озбиљно је угрозио рибљи и биљни фонд језера. Надлежни републички и покрајински органи тражили су од запослених у Парку природе „Тиквара”, а послују у саставу истоименог општинског Јавног предузећа Спорско рекреациони центар, да предложе мере за заштиту овог природног добра, иначе ритског подручја.

Прве предложене мере односе се на изградњу колектора за пречишћавање атмосфереске канализације која се улива у овај водени рај. Јер, није тајна да је део паланачких домаћинстава на ову мрежу прикопчао и део фекалних вода, па се мора успоставити контрола, али и рачуни за оне који Парк природе користе као септичку јаму. На језеру је тренутно 17 сплавова, нешто више него што је дозвољено, али ниједан нема одлагалиште за фекалије. Тако се, између осталог, јер и природним путем Дунав затрпава језеро, ова водена површина смањује, односно ствара се потреба за честим измуљавањем.

Посебан проблем је рибљи фонд, истичу овдашњи рибочувари, али и спортски риболовци чланови овдашњег Удружења спортских риболоваца „Шаран”. Ова година је катастрофална, јер су баре у ритском делу пресушиле, а дунавска риба није ушла у језеро. Због тога су надлежни предложили онима који одлучују на нивоу Војводине и Србије да, барем привремено, забране професионалним рибарима лов мрежама и другима алатима на улази и излазу воде из Дунава у Тиквару. Односно, предложено је да се аласима забрани риболов на одређено време од дунавског моста између Бачке Паланке и Илока у Хрватској, па узводно скоро до Младенова са леве обале Дунава.

 

Izvor: www.dnevnik.rs