Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počeo popis ptica vodenih staništa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Društvo za proučavanje ptica Srbije, ogranak za zapadnu Srbiju, započeo je na području Ovčarsko-kablarske klisure veliki popis ptica vodenih staništa.

 Ovaj posao, koji je poveren volonterima, obaviće se u drugim krajevima Srbije od 14. do 22. januara.

 Oni treba da obiđu najmanje 200 lokaliteta u slivu Dunava, Save, Tise i Drine na delu kroz Srbiju, gde zimuje najveći deo vodenih ptica - od kormorana, pelikana, čaplji, roda pataka, gusaka i labudova do ždralova, šljuka i galebova.

 

Ogranak za zapadnu Srbiju, sa sedištem u Ovčar Banji, ima zadatak da organizuje popis na čitavom toku Zapadne Morave - od Požege do Stalaća, a potom će ovaj posao biti nastavljen na Gružanskom jezeru, delu Ibra i drugim vodama ovog kraja.

 

Goran Nikolić, čuvar zaštićenog područja Ovčarsko-kablarska klisura, izjavio je da će se pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, voditi i beleške o stanju ekosistema, obala i šuma u priobalju reka, eksploataciji peska i šljunka i divljim deponijama.


Čitav podiuhvat, koji je danas započet, deo je Međunarodnog cenzusa vodenih ptica, jednog od najstarijih i najvećih poduhvata ove vrste na svetu.


Koordinator akcije za Srbiju, u kojoj učestvuje stotinu volontera, jeste Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, sa sedištem u Novom Sadu.

 

 

Izvor: www.blic.rs