Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opasnost od izlivanja reka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Naglo otapanje snega dovelo bi do ogromnih poplava, upozoravaju iz Srbijavoda. Veliki problem predstavlja i led na rekama. Kritični Ibar, Velika Morava i posebno Dunav, koji je već 60 odsto zaleđen.

 

Visina snežnog pokrivača u Srbiji biće u porastu do 15. februara, a šta će biti nakon toga, niko od nadležnih ne može da tvrdi sa izvesnošću. Do tada,sneg će i dalje padati, temperature će biti izrazito niske, a reke se pretvaraju u led. Ako se sneg bude postepeno otapao, stručnjaci kažu da neće biti većih problema. Međutim, ukoliko dođe do naglog porasta temperature, otopljavanje će izazvati ogromne poplave širom Srbije. 

Direktor Srbijavoda Nikola Marjanović kaže za Danas da se ne može sa izvesnošću dati prognoza šta će biti kada počne da se otapa sneg. Prema njegovim rečima, scenarija idu u dva pravca - da otapanje bude postepeno, i tada neće biti nikakvih problema, do duge mogućnosti, a to je da se usled eventualno visoke temperature sneg otopi naglo, što će dovesti do ogromnih poplava

Najveći problem led na rekama 

Trenutno najveći problem je led koji se stvara na rekama. Počinjemo razbijanja leda na Ibru, a kritične su Velika Morava i posebno Dunav, koji je već 60 odsto zaleđen. Izvesno je da će zalediti u potpunosti, a Srbijavode nemaju kapaciteta da se izbore sa ovim problemom. U razbijanje leda moraće da se uključi i vojska, što će biti precizirano nakon sastanka Štaba za krizne situacije - kaže Marjanović, dodajući da je situacija sa ledom najkritičnija kod Golupca. Prema njegovim rečima, zaleđenost reka predstavlja opasnost identičnu kao da su na njima postavljene brane, a takva situacija ugrožava i mostove. 

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže za Danas da je trenutni prioritet razbijanje ledenih naslaga na rekama kao i pomoć ljudima gde su snežne naslage najveće. 

- Najteže je i dalje u onim opštinama u kojima je zbog visine snega proglašeno vanredno stanje. U najugroženija područja biće dopremljeno po pet dodatnih mašina za čišćenje puteva. Reč je o mašinama javno-komunalnih preduzeća, privatnih firmi i Vojske Srbije - rekao je Marić. On je dodao da postoji realna opasnost od izlivanja reke Ibar u Kraljevu zbog stvaranja ledenog čepa, kao i na Dunavu kod Đerdapa, gde je formiran led dužine 100 kilometara. 

- Ekipe će izaći na teren da miniraju i usitne led - naglasio je Marić. 

Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) kažu da će i narednih nedelju dana u Srbiji biti ekstremno hladno. 


Izvor: www.smedia.rs