Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Led na Dunavu blokirao 13 mornara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Beograd -- Trinaest mornara zarobljeno u baržama Jugoslovenskog rečnog brodarstva i ukrajinskom brodu-guraču koje je led ovih dana okovao na Dunavu kod Smedereva.

Posadama alarmantno ponestaje hrana i voda, a sa kopna je dotur namirnica nemoguć, navodi "Politika".

Gradski i Okružni štab za vanredne situacije zatražili su hitnu pomoć od države jer se hrana može dostaviti jedino helikopterom.

Preko puta Smederevske tvrđave u pravcu stare luke na oko 300 metara od obale zarobljene su dve barže i jedan šlep JRB-a na kojima su i dvojica mornara. Oni su obavestili Lučku kapetaniju u Smederevu da su im zalihe hrane pri kraju i zatražili pomoć. 

Na 1111. metru ispod nove luke, 200 metara od obale, led je okovao i ukrajinski brod "Kamenec Podolski" sa jedanaest članova posade koji hranu i vodu imaju za narednih od četiri do pet dana. 

"Naši mornari imaju hranu i vodu samo za danas i tu je zalihama kraj. Tražili su hitnu pomoć. Ukrajinski brod je pokušao da dođe do obale, ali nije uspelo. Njihovih 11 mornara su takođe u nevolji jer hrana i voda ponestaju, a ledostaj na Dunavu je 100 posto. Jedina mogućnost je pomoć iz vazduha, i to hitno", kaže za "Politiku“ šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković

Dramatična borba za opstanak mornara zarobljenih na Dunavu, sva je prilika, potrajaće i narednih dana. Očekuje se tokom dana i pomoć države. Po rečima Mirkovića, zimovnik koji se nalazi na kovinskoj obali Dunava, potpuno je zaleđen i nije osposobljen za prihvat plovila. 

Kod Smedereva su zarobljene i dve bugarske barže bez posade na kojima se nalazi oko 3000 tona veštačkog đubriva. Na domaćim baržama nalazi se oko 2700 tona mazuta, a na šlepu 970 tona benzina. Ovaj opasni teret prepušten je na milost i nemilost vremenskim prilikama. 

"Opasnost od izlivanja u Dunav nije isključena i to bi bila katastrofa. To se može desiti kad led krene. Ogromne sante mogu da iseku plovila i potope mazut, benzin i veštačko đubrivo. Nadamo se da će to biti izbegnuto", kaže Mirković. 

Na smederevskoj obali Dunava nalazi se čak 52 plovila koje je led prikovao. Tridesetak brodova i tankera plovi pod stranim zastavama, a ostalo su domaća plovila privezana za obalu. 

 

Izvor: www.b92.net