Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čuvari brodova u zimskom periodu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Pančevu je, posle 25 godina, formiran zimovnik za brodove. U luci Dunav ukotvljeno je čak 67 brodova koji čekaju da reke ponovo postanu plovne.

Među 67 plovila, zarobljenih u pančevačkoj luci, ima brodova iz Hrvatske, Bugarske, Slovačke, Nemačke, sa oko 50 članova posade. Luka Dunav morala je da primi i tankove, jer u Ivanovu, gde je inače predviđeno da ostanu, to nije bilo moguće.

 Brod "Orašac" iz Beograda jedan je od zaduženih za dežurstvo i održavanje plovnosti u luci.

 "Išli smo do Rumunije, do Konstance na Crnom moru. Prevozili smo mazut, ali smo pre granice morali da se vratimo zbog leda i ukotvimo ovde u Pančevu", kaže zapovednik "Orašca" Milovan Zelenović.U najvećoj luci u Srbiji uzimljeni su uglavnom teretni brodovi koji prevoze naftu, mazut, gvožđe, kukuruz. Tu je i ugalj namenjen Kosjeriću.

"Svim brodovima i ljudima obezbeđujemo struju, vodu, dopremamo hranu, tako da ni u čemu ne oskudevaju", kaže direktor Luke Dunav Branislav Ostojić.

Već nekoliko dana Tamiš je kod Pančeva potpuno zaleđen, a i na Dunavu su potpuno spojeni ledeni čepovi. Najviše štete trpi industrija, u Pančevu najviše Petrohemija.

"Pre nego što smo oformili zimovnik, stigla su tri tovara goriva za Petrohemiju. Uz dosta muka pomogli smo im da to pretovare, ali kad to potroše, neće imati sa čim da rade", naveo je Zoran Gvozdenović, šef Lučke kapetanije Pančevo.

Brodovi će ostati u zimovniku najmanje do kraja meseca, jer i kad led počne da se topi, treba sačekati da se oteraju izuzetno opasne sante. Članovi posade "Orašca" duže od mesec dana neće moći da se vrate kući, a u brodski dnevnik zapovednik je za ovaj dan upisao: "Ukrcana ekipa RTS-a iz Dopisništva u Pančevu".



Izvor: www.rts.rs