Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Haos u Banatu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BELA CRKVA - Ništa dok se Rumuni ne umešaju!
Uskoro bi zvanični Bukurešt mogao da napravi nove probleme Srbiji! Ali ovoga puta zbog zaštite životne sredine. 

Problem divlje seče drveća u ekološkom evropskom koridoru uz tok pogranične reke Nere, koji nadležni već godinama tolerišu, mogao bi da kulminira i izazove nam nove diplomatske muke.

- Rumuni su prilično uzbunjeni i brzo će nešto konkretno preduzeti u Briselu. Divljom sečom uništavaju se eko-sistemi njihovih nacionalnih parkova uz reku Neru - tvrdi Milan Belobabić iz udruženja za zaštitu prirode Aurora iz Bele Crkve.

On navodi da se u poslednjih pet meseci u opštini Bela Crkva, u južnom Banatu, nemilosrdno urušava eko-sistem kraj Nere i Karaša, kanala DTD, Belocrkvanskih jezera, kao i u Malom pesku, obodu Deliblatske peščare:

- Uprkos brojnim apelima, prijavama i dopisima upućenih lokalnoj samoupravi, policiji, inspekcijama, tužilaštvu, sekretarijatima, ministarstvima, obalni pojas svih vodotokova nestaje pod motornim testerama drvokradica, a na saobraćajnicama svakodnevni je prizor da se nelegalno posečena stabla slobodno transportuju kamionima, traktorima, automobilima i prodaju na lokalnoj pijaci - navodi Belobabić.

Nedavno je održan i sastanak u zgradi opštine, kome su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Zavoda za zaštitu prirode, republički inspektor za šumarstvo, predstavnik policije, direktor vodoprivrednog preduzeća, predstavnici NVO, na kojem se raspravljalo o načinu zaustavljanja višemesečnog uništavanje prirode u opštini Bela Crkva, ali seča je nastavljena.

- Uprkos tome što je reka Nera pogranična reka i većom delom proglašena nacionalnim parkom u Rumuniji, drvokradice se ne libe da ilegalno prelaze i na rumunski deo teritorije i tamo kradu drva. Za sve postoje i izveštaji rumunske pogranične policije.

Opština: Komplikovano!

Načelnik opštinske uprave Dušan Stojanov kaže da preko inspekcija i saradnika za ekologiju, policiju i šumsku upravu, pokušali da reše problem:

- Ne zna se tačno imovinsko stanje posečenih šuma. Zakonski, o tome bi trebalo da brine šumska uprava, ali postoji odredba što se vodi kao šuma u katastru! Imamo ekološki koridor, ali drveće nije kategorisano kao kultura šume, već kao samoniklo. Ima i dosta privatnih parcela, pa ako im neko krade drva, a oni ne prijave, ne reaguju, ne možemo ni mi. Veoma komplikovan problem!


Izvor: www.kurir-info.rs