Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sanacija Palića kao predizborna propaganda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Subotica - Povodom najave lokalne samouprave da će ovog proleća početi prva faza sanacije Palićkog jezera, odnosno njegovo izmuljavanje, reagovala je stranka Ujedinjeni regioni Srbije upozoravajući da je ovo nelogičan i nestručan potez u čitavom projektu sanacije jezera.

„Želimo da upozorimo javnost Subotice na besmislenost i nelogičnost ovog poteza. Izmuljavanje jezera jeste potrebno, ali ono ne može biti prva faza radova iz više razloga. Najpre zato što nije rešeno pitanje kanalizacione mreže na Paliću - nje na nekim mestima nema uopšte, a tamo gde je izgrađena, otpadna voda ne ide preko prečistača, nego opet u jezero Palić ili Ludaš“, navode u subotičkom URS-u.

Na to odavno upozoravaju i drugi stručnjaci, ističući da stvarno ozdravljenje jezera može početi tek kada se sprovede kompletna strategija, koja podrazumeva više faza zaštite jezera od štetnih materija i ulivanja otpadnih voda, jer one bez obzira što je obavljeno izmuljavanje, ponovo stvaraju iste probleme i izazivaju nove naslage mulja.

„Pored kompletiranja kanalizacione mreže, potrebno je razgraničiti obalu jezera od poljoprivrednog zemljišta i regulisati upotrebu đubriva, pesticida i herbicida na parcelama koje se nalaze oko jezera, kako se oni ne bi slivali u jezero s kišom. U tu svrhu potrebno je fizički odvojiti poljoprivredno zemljište od obale jezera podizanjem pojaseva sa zasadima koji bi odgovarali tom terenu“, navode u URS-u, napominjući da je u projekat sanacije jezera uloženo 100 miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine i još 30 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i da bi to moglo biti bačeno u vetar ukoliko bi se odmah krenulo u izmuljavanje.

URS navodi da je ovo što se najavljuje samo deo predizborne kampanje, zarad sticanja političkih poena. „Mi želimo da se jednom za svagda reši pitanje zagađenosti Palićkog jezera, ali to mora biti na stručan način, i po redosledu koji taj posao neminovno zahteva - a to znači najpre izgradnju kompletne kanalizacione mreže na Paliću kako bi se sprečilo ulivanje otpadnih voda u jezero. Sve drugo ide na štetu građana“, navode u URS-u.

Izvor: www.danas.rs