Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Završetak radova na obaloutvrdi krajem aprila

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Rekonstrukcija Zemunskog keja u potpunosti će biti završena krajem aprila, kada će sugrađani moći da uživaju u novim šetališnim, biciklističkim stazama i prilazima reci.

Obala će u potpunosti biti zaštićena od takozvanih stogodišnjih voda i poplava. Direktor Javnog vodovodnog preduzeća „Beogradvode" Miloš Milovanović rekao je da su radovi na obaloutvrdi, koje je u prvoj fazi izvodilo preduzeće „Srbijavode", krenuli posle visokog vodostaja reka 2006. godine. Radove na drugom i najzahtevnijem delu projekta u dužini od 450 metara nastavile su „Beogradvode", a nakon toga uslediće i poslednja faza od 350 metara, ali koja nije ključna za sigurnost obala Zemuna.

- Pored funkcionalnosti, imali smo zadatak da postojeće radove uklopimo i u ambijentalnu celinu starog jezgra Zemuna, što je postignuto premeštanjem kamena iz prethodne obaloutvrde, dok je novi ugrađeni kamen uklopljen identičnom bojom u postojeću celinu - kaže Milovanović.

U poslednje četiri godine osigurane su i sve ostale kritične tačke u gradu, poput Kule Nebojša, gde su urađeni pregradni zidovi, kao i nasip od 7,5 kilometara na Adi Ciganliji, koji obezbeđuje sistem vodosnabdevanja za ceo Beograd.

Izvor: www.pressonline.rs